Снимка: Архив Reuters

Сирийският президент Башар Асад каза днес, че размириците в страната са предизвикани от "чужд заговор", който обаче се проваля, предаде Асошиейтед прес.

Той добави, че на никого и никога не е давал нареждане да стреля по участници в протестите.

В първото си публично изявление, откакто прие миналия месец плана на Арабската лига за спиране на смазването на антиправителствените демонстрации, Асад отново настоя, че зад размириците в Сирия стои чужд заговор. "Вече никой не се заблуждава", каза той в предавана по телевизията реч в университета в Дамаск.

Още по темата

По думите му "победата е близо", ако сирийците останат непоколебими, отбеляза Ройтерс.

Според него външните сили, които стоят зад размириците в Сирия, не са намерили опората, на която са се надявали.

Асад заяви, че Дамаск няма да "затвори вратите" за арабско решение на продължаващата вече 10 месеца криза, стига то да "зачита суверенитета на Сирия".

Той каза, че идеята за изпращане на наблюдатели на Арабската лига в Сирия е била негова, посочи ДПА. "Аз пръв предложих да бъдат изпратени арабски наблюдатели в Сирия", заяви Асад.

Сирийският президент обаче обвини арабски и други държави, че се опитват да дестабилизират страната му.

"Арабските страни, които ни дават съвети за реформи, не знаят нищо за демокрацията", каза той. Асад подчерта, че няма намерение да подаде оставка, защото по думите му "сирийският народ все още ме подкрепя", пише БТА.

Сирийският президент съобщи, че в началото на март тази година ще бъде проведен общонароден референдум за нова конституция на страната.

Междувременно сирийските сили за сигурност са убили най-малко 8 души, когато са открили огън срещу демонстранти. Това предава агенция АПА, позовавайки се на сведения на активист по телефона. Стрелбата е открита срещу демонстранти, протестиращи срещу речта на сирийския президент Башар Асад в размирната провинция Хомс.

Според активиста протестиращите са викали: „Смърт на дявола” за Башар Асад, който е изправен пред 10-месечни протести срещу управлението му.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase