Снимка: Reuters

Кръвопролитията в Сирия ескалираха през последните два дни. Информациите на правозащитни организации за жертвите не могат да бъдат потвърдени от независими източници, тъй като сирийските власти не допускат чуждестранни медии с мотива, че се води борба срещу терористични банди, които искат да дестабилизират страната.

Сто и единайсет цивилни са били убити вчера в Сирия от силите за сигурност в село в северозападната провинция Идлиб, предаде Франс прес, като се позова на правозащитници.

Още по темата

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи вчера за 37 жертви през деня в Кафруейд, на повече от 330 километра северно от столицата Дамаск.

Базираната в Лондон асоциация изрази опасения, че в селото е било извършено масово убийство, като отбеляза, че десетки цивилни са обкръжени от армията.

Днес Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за 111 жертви през вчерашния ден в Кафруейд.

С това общият брой на убитите вчера в Сирия цивилни достигна 123. 12 души бяха застреляни от силите за сигурност в централния град Хомс, който е център на протестите срещу режима на президента Башар ал Асад.

Ден по-рано, в понеделник в Сирия бяха убити над 100 души. Същия ден режимът в Дамаск прие плана на Арабската лига за изпращане на наблюдатели в страната. Първият екип ще пристигне в Сирия утре.

Междувременно опозиционният Сирийски национален съвет призова Съвета за сигурност на ООН и Арабската лига да проведат извънредни заседания след "кланетата", извършени от силите за сигурност на президента Башар Асад, предаде Франс прес.

В Сирия днес започнаха учения с реални стрелби на военновъздушните и военноморските сили и частите на противовъздушната отбрана, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на официалната сирийска информационна агенция САНА.

Целта на ученията е да се провери боеспособността на сирийските ВВС и ПВО "да дадат отпор при евентуална агресия срещу територията на родината и нейното въздушно пространство", предаде САНА. Подразделенията на сирийските ВМС участват в сходни по характер учения, посочва агенцията.

В началото на декември Сирия вече осъществи военни маневри с ракети и танкове "в рамките на тренировъчния план за 2011 г.", посочва Франс прес.

Според пожелал анонимност сирийски анализатор ученията са демонстрация на сила, чиято цел е да сплаши Запада.

С тях сирийският режим предупреждава западните сили да не правят опити за военна намеса в Сирия, показвайки, че е готов за регионална война, отбеляза друг сирийски анализатор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase