Снимка: Reuters
Китайският министър на външните работи Ян Цзечъ заяви, че правителството в Пекин подкрепя създаването на независима палестинска държава след преговори с Израел, предаде ДПА.
 
В реч пред Общото събрание на ООН китайският външен министър потвърди позицията на страната си, че палестинците трябва да получат пълноправно членство в Световната организация. 
 
"Ние подкрепяме усилията за осъществяването на решението за две държави чрез политически преговори, така че въз основа на границите от 1967 г. независимата палестинска държава със столица Източен Ерусалим да се радва на пълен суверенитет", каза първият дипломат на Китай.
 
Съветът за сигурност на ООН започна късно снощи консултации по искането на палестинския лидер Махмуд Аббас за пълноправно членство в организацията. На палестинците им е необходима подкрепата на девет от 15-те членове на съвета, но САЩ обявиха, че ще наложат вето. 
 
Искането на палестинците е за суверенна държава в границите отпреди окупацията на Западния бряг през 1967 г. Израел настоява за преговори за мир без предварителни условия. 
 
Очаква се Съветът за сигурност да прехвърли палестинското искане на специална комисия, включваща представители на всичките 15 членки, която да направи предложение. 
 
Палестинският представител в ООН Рияд Мансур заяви, че две трети от Общото събрание на организацията подкрепят палестинска държава. 
 
„Надяваме се Съветът за сигурност да бъде в синхрон с това развитие на историята и да позволи Палестина да стане член на Организацията на обединените нации“, каза Мансур.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase