Снимка: Reuters

Сирийци днес отново излязоха на протести след петъчната молитва, приканвайки международна общност да помогне да спрат убийствата на мирни жители.

"Хората искат международна закрила", пишеше на един от лозунгите, носени от протестиращите, събрали се на един от площадите на южния град Джидза, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на видео, заснето от сирийски активисти.

Около 15 000 души се включиха в шествието в град Хомс, където тази седмица армията и милиции, верни на президента Асад, нападнаха някои квартали, съобщи телевизия „Ал Джазира“, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Демонстрации са започнали и в Дейр аз Зур, в някои предградия на столицата Дамаск, в населените с кюрди североизточни райони на Сирия, в северозападната провинция Идлиб и в Южна Сирия.

Още по темата

Информацията за случващото се в Сирия продължава да е противоречива. Според очевидци, цитирани от „Ал Джазира“, в някои квартали на Хомс по демонстрантите е бил открит огън, но сирийската правителствена телевизия „Сурия“ опровергава тези информации и твърди, че силите на реда не са използвали оръжие за разпръскване на демонстрациите.

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че в Идлиб 15-годишно момче е загинало, когато армията е открила огън по протестиращите, предаде ДПА. Протести днес е имало и в Хадер и Сук в централната провинция Хама.

Правозащитната организация "Хюман райтс уотч" обвини сирийските сили за сигурност, че на 7 септември са пленили 18 ранени от болницата Ал Бар в град Хомс, включително петима, които били в операционна. Освен това силите за сигурност пречели на медицинския персонал да стигне до ранените, които се намирали в някои от кварталите на Хомс, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase