Снимка: Reuters

Президентския дворец в столицата Сана е бил поразен от снаряди по време на разразилите се в петък нови сражения в града, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Най-малко два снаряда са ударили джамията, намираща се в оградената зона около президентския дворец. Там за петъчната молитва са се били събрали членове на правителството и парламента.

Президентът на Йемен Али Абдула Салех е леко ранен при обстрела срещу президентския дворец, в чиято джамия той и мнозина висши държавници са присъствали на петъчната молитва, предаде Ройтерс.

Убити са четирима души от президентската охрана. Ранени са министър-председателят и председателят на парламента, който е в критично състояние, съобщава телевизия „Ал Арабия“.

По-рано днес в центъра на столицата десетки хиляди йеменци се събраха на масово погребение на 50 души, убити през последните дни при сражения между силите на Салех и опозиционерите, предаде Асошиейтед прес.

Малко след приключване на традиционната петъчна молитва по обед в южен квартал на Сана отекна стрелба с тежко оръжие.

Там Републиканската гвардия - елитният корпус на йеменската армия, подложи на интензивен обстрел резиденцията в Сана на племенния лидер шейх Хамид ал Ахмад, уточнява Франс прес.

Шейх Хамид е брат на влиятелният водач на племето Хашед - Садик ал Ахмар. През последните десетина дни племенни бойци се присъединиха към битката на опозиционерите срещу силите на президента Али Салех.

Днес йеменските сили за сигурност потвърдиха, че 50 души са убити само в Сана при сраженията им с опозиционерите. По данни на опозиционни активисти обаче само в Сана през последните 10 дни убитите са 155, предаде Ройтерс.

Същевременно в град Таиз, в южната част на страната, двама демонстранти бяха убити, а 20 ранени, когато силите за сигурност откриха огън по протестиращи, предаде ДПА, като се позова на местен лекар. Той поясни, че полицията и армията са заобиколили Таиз и пречат на хората да влизат и излизат от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase