Снимка: Reuters

ЕС наложи ембарго върху доставките на оръжие за Сирия в отговор на жестокото потушаване на антиправителствените протести в страната.

В публикувано в Брюксел изявление се казва, че ЕС налага забрана за доставки в Сирия „на въоръжение и оборудване, което може да бъде използвано за репресивни цели“.

ЕС забрани също така на 13 членове на сирийското ръководство да влизат на негова територия и замрази техните европейски активи, посочва Би Би Си.

ООН изрази нарастващо безпокойство по повод ситуацията в град Дераа в южната част на Сирия, където според идващите оттам съобщения правителствените войски са убили десетки хора.

Междувременно правозащитници съобщават, че от западното предградие на Дамаск Муадхамия, което е отцепено от сирийската армия, се чува танкова стрелба.

Над Муадхамия се издигат стълбове черен дим. Антиправителствен активист съобщи за Би Би Си, че са били убити трима жители на предградието, а около 200 са арестувани.

Той каза, че „военните и служителите на спецслужбите са използвали цялата си налична сила срещу жителите на Муадхамия. Те искат да арестуват лидерите на протестното движение“.

По данни на правозащитници за 7 седмици антиправителствени протести в Сирия са загинали над 800 души, а хиляди са ранени.

Още по темата

Сирийските власти оспорват тези числа, като заявяват, че при безредиците са загинали 100 военнослужещи.

Сирийската армия продължава операцията по потушаване на протестите в градовете Хомс, Дераа и Банияс.

Достъпът в Сирия за чуждестранните журналисти е забранен, затова идващата оттам информация трудно може да бъде проверена.

В понеделник сирийски вестник публикува изявление на президента на страната Башар Асад, в което се казва, че „кризата ще мине и ще приключи, а административните и политическите реформи ще продължат“.

Асад призова сирийците „да се сплотят пред лицето на този заговор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase