Снимка: Ройтерс, 17 март

Над 30 души бяха убити и над 100 ранени, след като йеменските сили за сигурност и привърженици на президента Али Абдула Салех откриха огън по антиправителствени демонстранти в столицата Сана, съобщи Франс прес, като се позова на медицински източници и очевидци.

Стрелбата избухна след днешните петъчни молитви, когато силите за сигурност се опитаха да попречат на демонстрантите да тръгнат на протестно шествие от площада, на който се бяха събрали.

Демонстрантите искаха да разрушат барикада, издигната от привържениците на режима, опитващи се да им препречат пътя към Университетския площад.

Според журналист на АФП полицията е използвала срещу протестиращите сълзотворни гранати и бойни патрони.

Още по темата

Опозицията обвини режима в клане. "Тази сеч няма да помогне на Али Абдула Салех да остане на власт", заяви в декларация, излъчена от телевизия "Ал Арабия", говорителят на парламентарната опозиция Мохамед ас Сабри.

Според очевидци привържениците на режима са стреляли по хилядите демонстранти от покривите на сградите край Университетския площад, където от 21 февруари насам е организирана седяща стачка с искане Салех да се оттегли от властта, пише БТА.

Повечето от ранените са простреляни в главата, врата или гърдите, каза лекар.

Протестиращите са скандирали: "Народът иска падането на режима", а голяма част от тях са размахвали жълти картони по инициатива на група младежи, свикали този "петък на предупреждението" към президента Салех, който е на власт от 32 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase