Снимка: Ройтерс
fallback

Франция и Великобритания сериозно обсъждат възможността за нанасяне на въздушни удари по цели в Либия, ако режимът на Муамар Кадафи използва химическо оръжие или авиация срещу мирните жители на страната.

Това каза френският президент Никола Саркози на срещата на върха на ЕС, предаде АФП.

Париж разглежда и други възможности освен военна намеса, тъй като „арабските революции са дело на арабите“, допълни Саркози.

Но Саркози и британският премиер Дейвид Камерън „са готови да нанесат целеви удари, ако това бъде поискано от ООН, Арабската лига и либийската опозиция“.

Саркози призова също така колегите си от ЕС да последват примера на Франция и да признаят Преходния национален съвет в Бенгази като единствената законна власт в Либия.

На 10 март Франция официално призна Преходния национален съвет (ПНС) на Либия за "единствен законен представител на либийския народ".

Съюзниците й обаче от ЕС и НАТО подкрепиха тази стъпка само частично, като заявиха, че се признават държави, а не техните правителства, пише Lenta.ru.

В същото време много европейски столици заявиха, че полковник Кадафи е изгубил легитимност.

Разговорите за установяване над Либия на зона, забранена за полети на бойната авиация и нанасяне на целеви въздушни удари, започнаха, след като управляващият режим хвърли танкове и авиация за потушаване на народните вълнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 13 години

е айде де какво чакахте толкова време оставихте прасето да избива собствения си народ

85

Анонимен

преди 13 години

Това се е вътрешно-политически проблем за Либия и никой не трябва да се бърка.Ако влязат в Либия с мира в тази част на света е свършено.

84

Кухия

преди 13 години

до 87хехе. Много си забавен. Мен Кадафито едва ли ме е 6..ал. Бях в Либия два пъти по 5 години върнах се преди 3 месеца и мога да ти кажа, че тебе те 6..бат медийте с гнусната помия дето сипят. 6...бат ти малкото мозък дето имаш и ти си кефиш и се мислиш за много информиран. В Либия никой не се бие за права и демокрация, мародерите подклаждани от САЩ и талибаните се бият за контрол над нефта, който ако евентуално завладеят ще делят с тях.САЩ и Алкайда са едно и също нещо с еднакви интереси.

fallback