Армията все пак убеди демонстрантите на пл. Тахрир да освободят платната за движение. Снимка: БТА

Специалният пратеник на САЩ за Египет заяви, че президентът Хосни Мубарак трябва да остане на власт засега, за да направлява необходимите за политическия преход промени.

„Трябва да бъде постигнат национален консенсус около предварителните условия за следващата стъпка напред. Президентът трябва да остане на поста си, за да направлява тези промени“, заяви Франк Уизнър пред конференцията по проблемите на сигурността в Мюнхен.

Изявлението противоречи на досегашните апели на САЩ за промени в страната. По-рано президентът Барак Обама призова Хосни Мубарак да се вслуша в гласа на своя народ и да вземе правилното решение за бъдещето на Египет.

Днес ръководството на управляващата националнодемократична партия в северноафриканската страна подаде оставка. Оттегли се включително синът на държавния глава – Гамал Мубарак.

Още по темата

Първоначално телевизия Ал Арабия съобщи, че президентът Хосни Мубарак също е подал оставка като председател на партията, но по късно информацията бе опровергана.

Държавната египетска телевизия съобщи, че Мубарак е решил да извърши промени в ръководството на партията, с което бяха отстранени някои от най-старите й представители.

Същевременно протестите на площад Тахрир в Кайро продължават вече 12-и ден. Хората настояват за незабавната оставка на Хосни Мубарак, който обяви, че няма да се кандидатира за президент наесен.

Хилядите демонстранти днес попречиха на танковете да се изтеглят от площада заради опасността от нови сблъсъци с привърженици на президента.

Египетски военен командир се обърна към лагеруващите на площада, в опит да ги убеди да спрат протеста, който блокира икономическия живот в столицата.

„Всички вие имате право да изразявате мнението си, но моля ви, спасете това, което е останало от Египет. Погледнете около себе си“, призова генерал Хасан ал Роуини, цитиран от Ройтерс.

Работната седмица в Египет започва от утре, когато банките трябва да отворят отново. Египетската фондова борса обаче ще остане затворена и все още не е ясно кога търговията ще бъде възобновена.

Борсата е затворена от 31 януари заради политическите безредици. През последната седмица от работата й водещият индекс EGX30 се понижи със 17%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase