Снимка: БГНЕС
fallback

Властите в Иран работят за създаване на проиранско антизападно правителство в Ирак, пише „Гардиън“.

По време на близкоизточната си обиколка президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад призова властите в Сирия и ръководството на организацията Хизбула в Ливан да си сътрудничат с премиера на Ирак шиита Нури ал Малики, посочва изданието.

Малики е начело на политическия алианс „Държава на закона“, който спечели парламентарните избори в Ирак, проведени на 7 март 2010 г. При това Малики успя да запази за себе си премиерския пост, а също да си осигури подкрепата на САЩ, Египет, Иран и Турция.

Според британското издание фактът, че с лобирането за Малики в ислямските държави се е заел Ахмадинеджад, говори за опит на Техеран за създаване на правителство в Ирак, което в бъдеще ще се откаже от западния модел на политическо устройство. По данни на „Гардиън“ иранските политици действат в тази насока от септември тази година.

Според високопоставени източници от ръководството на Ирак политическата система в страната може да се промени кардинално след изтеглянето на чуждите военни сили. Американските бойни части напуснаха Ирак през август тази година, припомня Lenta.ru. Окончателното изтегляне на силите на НАТО е планирано за декември 2010 г.

Междувременно иракският премиер Нури ал Малики пристигна в Иран, като посещението му се разглежда в контекста на борбата му за запазване на този пост, предаде ВВС.

Ден преди заминаването на Малики за Техеран неговият основен съперник Аяд Алауи обвини Иран в намеса във вътрешните работи на Ирак и опити за дестабилизиране на ситуацията в целия регион.

Кореспондентът на ВВС в Багдад отбелязва, че шансовете на Малики да се задържи на власт са нараснали, след като в негова подкрепа се обяви шиитският духовен лидер Моктада Садр. Смята се, че това е станало под влиянието на Техеран.

Малики ще посети и други близкоизточни страни, за да си осигури тяхната подкрепа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

prabılgarin

преди 13 години

toya na snimkata prilicha na prabılgarıte ot tıpa na kostov bojıdar dimitrov:)))

5

Анонимен

преди 13 години

Че те американците дестабилизираха страната и натресоха проамериканско правителство!За котки и кучета може а за прасета не може? :)

4

Realist

преди 13 години

Ne se meshayte v rayona. Te sa si sasedi i shte si se razberat. Yankee, go home!!!

fallback