Във вторник избухна нов скандал относно правата на задържаните в Ирак, след като 173-ма души бяха оставени в затвор без издадени съдебни решения, съобщи АФП. Това е вторият скандал след ужасяващите разкрития за мъчения на затворниците в затвора Абу Гариб, направени през пролетта на 2004 г., съобщи АФП. 

173-мата задържани, по-голямата част от които са сунити, са арестувани от американски войници без съдебно решение в неделя в сграда на Министерството на вътрешните работи, а след това заедно с всички служители са преместени в затвор в южната част на Багдад.

Иракското правителство е започнало разследване по случая. Премиерът Ибрахим ал-Джафари е заявил, че е получил информация за „173-ма задържани в затвор без съдебно решение, които страдат от недояждане и са обект на мъчения”. Той е наредил да се създаде комисия, която да разследва случая и да излезе със становище след две седмици. Министър-председателят е разпоредил да се проучат внимателно условията на задържане във всички затвори в Ирак, както и да се уточни общият брой на затворниците.

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase