Снимка: Булфото, архив
fallback

Гений на кларинета, носител на редица престижни награди, сред които и World Music Audience Award на британското BBC Radio 3 през 2005 г. Визитката на Иво Папазов е пълна с любопитни, тежки и радостни моменти. Изключителният талант за кратко време му донася славата на ненадминат майстор на кларинета и го превръща в "некоронован цар на сватбарската музика". Признат и у нас и в чужбина. Само след няколко дни - на 26 и 27 юни, Ибряма ще зарадва публиката със своя талант по време на фестивала "Бохеми Банско". Ето какво сподели Иво Папазов в блиц интервю за читателите на Dnes.bg преди да стъпи на сцената в курортния град.

Ще бъдете част от фестивал Бохеми в Банско. Какво ще види и чуе публиката?

Публиката ще чуе и види едни виртуозни музиканти, които изпълняват световна музика, гарнирана с балкански елементи. Това е програма, която често изпълняваме в чужбина, но за съжаление все по-рядко у нас.

Можем ли на Балканите да се наречем бохеми?

Можем, защото на балканите живеят свободно живота си - ядат и пият без да се притесняват за утрешния ден. В цяла Европа единствено на Балканите хората живеят като бохеми.

Казвате, че музиката не се учи, трябва да я чувстваш. Същото ли е чувството сега и когато започнахте да свирите?

Музиката наистина не се учи, тя е дар божи - или го имаш, или го нямаш. Ако чувството не е същото, аз няма да свиря вече.

Кой момент на сцената се е запечатал завинаги в съзнанието ви?

Участието ми в шоуто на Дейвид Санборн "Night Music", наградата на публиката на радио BBC3... Много са, най-вече свързани с аплодисментите, с чувството, което публиката ми връща в замяна на музиката.

Какъв е шансът българската народна музика да оцелее? Като че ли получаваме признание повече извън България?

Българската народна музика е оцелявала векове и ще продължи да оцелява. Тя е нашата култура, оценена от цял свят. Накарахме ги да я свирят и в Европа, и в Америка. Често напоследък ми се случва при концерти в чужбина публиката да танцува по-добре от българските сватбари. На последния фестивал във Франция в който участвах, на моя мастер-клас се събраха кларнетисти с много голям интерес към моята музика, към музиката на Балканите.

След толкова години на голямата сцена и успехи - за какво мечтае сега Ибряма?

Мечтая да свиря докато съм жив. В музиката няма възраст. Колкото повече остарява човек, толкова по-ценен става, като злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

до 24

преди 8 години

Всеки се стреми да трупа материални богатства, най-често точно тези, които си харчат парите за заведения и кеф, за да има с какво да се фукат на приятелите си. А, че всичко е на кредит и не могат да си го позволят е друг въпрос ;)

20

Анонимен

преди 8 години

Щото тук често няма утре. А и да трупаш материални богатства е тъпо и скучно. Това правят най-скучните хора,с които никой не иска да прекара и минута.

19

Анонимен

преди 8 години

Мааалко се е поизхвърлил, че само тук е така. Но наистина, където преобладават такива хора няма как да има прогрес. От импулсивните и емоционални хора идват и "великите" мисли, че животът бил кратък, напротив, обидно дълъг е ;)

fallback