Снимка: Булфото, архив
fallback

Песента на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин" попадна в касовата холивудска продукция "Утреландия". При това без народната ни певица да е наясно с това.

"За първи път чувам песента в този аранжимент, в по-ниска тоналност е, това не е моя глас", коментира Валя Балканска пред БНТ.

Тя остана изненадана, че тя е част от холивудска продукция.

"Много народ я изпя тази песен, много я откраднаха, а как е попаднала във филма не знам", допълни народната певица.

Композиторът на песента Томас Бергенсен е заявил пред националната телевизия, че е използвал кратка част от песента. Бергенсен е композирал музиката и за други известни филми като "Аватар", "Карибски пирати", "Хрониките на нарния", "Здрач" и др.

За кражбата на песента Валя Балканска не иска много.

"Достатъчно е едно извинение и в кръга на шегата - една почерпка. Както е намерил песента, така може да ме намери и да се извини. Не се гордея, че аз съм изпълнителката, гордея се, че българска песен покори земята и небето", заяви още певицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

М

преди 8 години

Интересно ми е дали Валя Балканска е написала тази песен, та дължат правата за всяко изпълнение на вариант на песента нея? Доколкото зная народните песни като народно творчество могат да бъдат изпълнявани от всеки, без да се дължат права.

60

Михаела

преди 8 години

Композиторът Томас Бергенсен е пратил запитване на "Мистерията на българските гласове", но не е получил отговор. Все пак решил да я използва и сега няма НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ да заплати правата. Все пак говорим за продукция от САЩ, не за продукция от Балканите. И човека е проявил желание да се срещне с Валя Балканска.

59

Анонимен 33

преди 8 години

До Никос Янакис-пий си хапчетата редовно, бе човек ;-)

fallback