Снимка: Булфото, архив

Само преди няколко месеца Желко Йоксимович изнесе първия си голям концерт у нас в зала 1 на НДК. Сръбската звезда отново ще гостува у нас, а публиката може да го види на живо на 27 юни, от 22:00 часа, в рамките на Балканския фестивал "Бохеми" в Банско. Фестивалът ще бъде на централния площад в града на 26 и 27 юни, а входът е свободен. Ето какво сподели той пред Dnes.bg дни преди старта на купона в Пиринско.

Само преди няколко месеца  имахте голям концерт у нас. Какво ви провокира във фестивала "Бохеми", за да бъдете отново тук?

Много съм щастлив, че идвам отново в България за този фестивал. Концертът в НДК беше запомнящ се, публиката беше изумителна и реагираше фантастично на музиката ми, беше истинско удоволствие! Вярвам, че ще бъде също толкова силно и в Банско.

Балканските народи са много различни, но ако съберем балканската музика в една тенджера - какво ястие ще се получи?

Музиката преминава всички граници и свързва хората по цял свят. Емоцията може да достигне до сърцата на хората и душите им повече от всичко друго. Ние тук на Балканите всъщност имаме много подобен характер – обичаме музиката, песните, очакването, излъчваме любов... Това е, което ни свързва.

Вие надскочихте успеха на Балканите, като основна роля изигра Евровизия. Защо певците от Балканите трудно получават признание извън границите ни?

Проблемът е в системата за гласуване. Докато има това гласуване някои страни ще получават повече гласове от други, въпреки че може и да не са представили по-добрата песен. Необходими са промени, иначе се губи значението на конкурса.

Кои са балканските изпълнители, които вас ви впечатляват?

Има много качествени и по-малко познати артисти на Балканите. Аз харесвам добрата музика, независимо кой я изпълнява.

Каква е рецептата за празника в Банско, за да се почувстваме като бохеми?

На Балканите сме бохеми. Рецептата е проста - просто се отпусни, остави емоцията и музиката да те водят, и се наслаждавай! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase