Снимка: БГНЕС
fallback

Терористичен акт разтърси Анкара, като доведе до смъртта на четирима души и рани още 14.

"Всеки терористичен акт сам по себе си е неочакван", започна експертът по сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR", подчертавайки, че службите трябва да бъдат винаги готови, макар и невинаги да могат да предотвратят такива събития.

Той изтъкна, че мястото на атаката е от особена символика - сърцето на турската военна индустрия, което добавя значителна тежест към този акт.

"Това е професионално подготвен атентат, наблюдаван е обектът и се е използвал моментът на смяна на охранителите", добави той пред Bulgaria ON AIR

Анчев също така насочи внимание към добрата подготовка на турските служби. Работниците са успели да се укрият в предварително подготвени антитерористични убежища, което според него е пример за ефективност.

"Това е нещо, което ние трябва да вземем за пример в България", каза той, като отбеляза, че подобни мерки често се подценяват у нас.

Относно информацията, изтичаща след терористичния акт, Анчев похвали действията на турските медийни регулатори, които наложиха информационно ембарго с цел да не се създава паника.

"Свободата на словото е важна, но в такива моменти ограничаването на разпространението на информация е ключово", отбеляза гостът.

Експертът също така обсъди възможните извършители на атаката. Въпреки че към момента никой не е поел отговорност, Анчев посочи няколко "обичайни заподозрени" - кюрдската работническа партия (ПКК) и Ислямска държава (Даеш).

"Това е старият враг на Турция, който воюва с държавата вече десетилетия", каза Анчев.

Според него в идните дни ще стане ясно кой стои зад нападението, а "този, който поеме отговорността, ще даде ключа към разгадаването на атаката".

На въпроса за риска от подобни терористични атаки в България, Анчев призна, че такъв риск винаги съществува, но към момента няма конкретна заплаха. Той обаче предупреди, че България трябва да продължи да бъде нащрек, като отбеляза, че миграционният натиск и нелегалните преминавания през границата остават сериозни предизвикателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Христо Христов

преди 3 часа

Да проверят ВСИЧКИ немци-"бознесмени" и да затворят границите с ЕС, който дава подслон и нови самоличности на терористите като Ахмет Чатаев!

1

Руси

преди 4 часа

Този господин за какво го гласят? Навсякъде го дават ,по всяка телевизия особенно ***.

fallback