Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Жидас Даскаловски, съветник по външната политика на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова е гражданин на България над 20 години. Той е и отявлен противник на вписването на българите в конституцията на РСМ.

Проф. Даскаловски получава българско гражданство на основание български произход през далечната вече 2003 г., подновил е паспорта си през 2022 г. В последното десетилетие македонският професор използва различни определения за България - от "по-голям брат" до "окупатор”, а преди подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество говори за български “нож в гърба” на Македония и заплахи за вето

Днес той защитава идеята на премиера Християн Мицкоски за т. нар. "конституционни промени с отложено действие", зачеркната от Европейския съюз.

“Няма нищо лошо в конституцията да има българи, черногорци, хървати, но нека да го направим така, че да не се излъжем, както направихме с Гърция, когато правителството на Зоран Заев подписа споразумение, което трябваше да отвори вратите, но не го направи. По тази логика, нека бъдем предпазливи, да направим вписването с т.нар забавено действие“, казва Даскаловски, който е университетски преподавател.

“За политиците от София, които повтарят, че имало език на омразата и че трябвало да спре, и за блудниците от СДСМ: признайте македонците, езика и името - и тук, и там, така няма да има повече напрежение. Уважението и братското поведение ще донесат братски отношения”, настоява Даскаловски през февруари 2023 г.

Няколко месеца по-късно критикува политиката на тогавашния премиер Димитър Ковачевски по отношение на България и Брюксел и казва, че липсват “осезаеми резултати в икономиката, подобряване на демокрацията и масова корупция”. Според него "българските блокади" ще продължат въпреки обещанията на правителството и чуждестранните дипломати".

"Въпреки че хитлеристка Германия и България ги освобождават от сръбското иго, жесток репресивен режим, македонците искат свобода и собствено управление, а когато не го получават, въстават срещу окупатора", заявява той преди две години.

Професорът твърди, че срещу самоопределящите се за македонци в България има институционализирана дискриминация.

"Решението на Конституционния съд от 29 февруари 2000 г. и Декларацията на българския парламент от 6 март 1990 г., с които официално се постулира, че в България няма конкретна македонска етническа група, както и парламентарната декларация от 9 ноември 2019 г., трябва да бъдат отменени. Тези решения служат като идеологическа и правна основа за дискриминация. Правителството трябва официално да декларира, че македонското малцинство повече няма да бъде отричано или дискриминирано и че неговите права ще бъдат защитавани", пише Даскаловски в своя профил във Фейсбук на 18 юли тази година. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Бонго Бонго

преди 6 минути

Това е изкуство да каже цинганайка на друг ей манголин.

72

Анонимен

преди 11 минути

До ДО 41 Претенции към РСМ има само да могат да учат бг езика и история. В противен случай то няма разлика с времето на турска или сръпска окупация, когато ако се определяш за бг, войниците може да те растрелят. Е сега е икономическа смърт и оставаш безработен примерно или требва да бегаш.

71

ДО 41

преди 18 минути

Тоест - Днешна СМР е Българска Територия ?Само да допълниш че по времето на Демокрацията , Президента на СДС (Жельо Желев)потвърди че България се отказва от Претенции ?

fallback