Снимка: БГНЕС
fallback

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че българите в Албания са повече, отколкото в Северна Македония, предаде БГНЕС.

Той реагира на изявлението на албанската партия Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, че „българската общност в Северна Македония е реалност и трябва да бъде включена в Конституцията".

"Няколкостотин граждани използват българския език като свой майчин и не можем да кажем, че не съществуват. В Албания има седем-осем пъти повече българи, отколкото в Македония. Това също е реалност. Не можем да кажем, че не са реалност, каза Мацкоски пресконференция.

"Но македонската общност в България също е реалност. Ако сега говорим за вписване на българите в Конституцията, тогава трябва да говорим и да видим какви права има македонската общност в България и да сравним реалността на българската общност тук и македонската общност в България. Тогава можем да правим реални изводи", посочи той.

При последното преброяване на населението в Албания стана ясно, че българите в страната са 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени. За македонци се самоопределят 2281 души. Резултатите от преброяването предизвикаха тежки сътресения в Северна Македония и захраниха пропагандната машина срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

231

Анонимен

преди 6 дни

По скоро ще е проблем ако се декларираш като Македонец в България! Знаете ли че има 14 присъди в Международния съд за човешки права в Стразбург за нарушаване на човешки права на Македонци в България! За Македония няма нито една такава! Македония е избрана да преседателства в ООН да зашитава човешките права на малцинствата по света! Според Вас защо са избрали Македония, а не България?

230

Анонимен

преди 6 дни

В Македония няма проблем да се пишеш Българин! Там има други проблеми, както ние си имаме проблеми! Голяма грешка беше допусната ,че блокирахме Македония по пътя за ЕС! Това стана заради Бойко и Захариева!Те предложиха Камчев за почетен Консул на България в Македония, а Македонците го затвориха заради невиждани корупционни схеми с бившия премиер Никола Груевски, който избяха в Унгария! Камчев е Маке милярдер собственик на вериги болници в БГ,придобил БГ паспорт ит Захариева!

229

Анонимен

преди 6 дни

В Македония няма никакъв проблем да се пишеш както си искаш! Това са пропаганди, *** проблем да се декларираш Българин! Преди Ветото от България над Македония, беше модно да си Българин в Македонкя и хората харесваха България! Проблема е ветото! Българина се доказа човек изпълнен със заваист и злоба и много лесно манипулируем!

fallback