Снимка: Pixabay/anaterate
fallback

Обществено недоволство в цяла Турция предизвикаха резултатите от проверка на властите, според които в някои от ястията на известна верига ресторанти незаконно се съдържа свинско месо, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Наскоро Министерството на земеделието и горите на Турция включи веригата за месни ястия "Кьофтеджи Юсуф" в списъка на заведенията, в които се сервират подправени храни. В съобщение на министерството се твърди, че през февруари в проби от кюфтета и телешки дюнер в две от заведенията на веригата в квартал Йенишехир в град Бурса е било установено свинско месо.

Доскоро името на веригата се пазеше в тайна, но слуховете коя е тя вече разпалиха дискусии в социалните мрежи.

От веригата обаче разпространиха изявление, в което отричат обвиненията. "С 280 заведения в цяла Турция и 12 хиляди служители за нашата компания е невъзможно да подправя продукти, както се твърди", се казва в съобщението.

Компанията твърди, че по време на взимането на пробите са били извършени технически грешки, които са довели до резултати, които не отговарят на действителността. От „Кьофтеджи Юсуф“ твърдят, че властите не са оставили референтни проби в компанията, която има един единствен производствен център и продуктите, за които се твърди, че са установени в заведения на веригата, няма как да са произведени там.

Според изданието "Тюркие тудей", цитирано от БТА, от веригата заявиха, че продуктите ѝ са сертифицирани като "халал", т.е. отговарящи на ислямските религиозни норми.

Предлагането на свинско месо в Турция е слабо заради религиозната забрана за консумацията му от мюсюлманите и свързаната с нея кулинарна традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

бг

преди 4 минути

забраната на свинското и обрязването идват в исляма от юдаизма защото стария завет от библията е част от свещените книги на исляма заедно с освен корана който е изцяло наставления на пророка Мохамед.

94

Анонимен

преди 4 минути

Вижте сега , нашия готвач кара по 14 часа смени за да сте доволни клиентите. И му липсва любов , няма как да има семейство с тези смени. Кое не е ясно ? Просто му дожаля да сготви овцете ..... те даваха своя ..... ммммм тва под опашката за него ! Той бе влюбен в тях... а любовта е сляпа плюс това вече 4та овца шие доктора

93

няма страшно

преди 7 минути

Няма причина за притеснението защото прасетата предварително са *** и са приели исляма.Сложили са им агнешки имена Бечо идр. и вече са агнета но със малки зурлички.

fallback