Снимка: БГНЕС
fallback

Македонската енергийна министърка Саня Божиновска е била управител на българската фирма "РУДНАП ГРУП БЪЛГАРИЯ" в периода 2012-2014 г., съобщава БГНЕС.

Фирмата е с едноличен собственик на капитала "АЛТАРИЯ РИСЪРЧ" чуждестранно юридическо лице със седалище в Кипър. Кипърското дружество е собственост на сръбския гражданин Воин Лазаревич.

В периода, когато Божиновска е била управител "РУДНАП ГРУП БЪЛГАРИЯ", компанията е изнасяла електроенергия за Сърбия, Гърция, Румъния и Македония. През 2014 г., с решение на Комисията по енергийно и водно регулиране, е отнет лицензът на "РУДНАП ГРУП БЪЛГАРИЯ".

В периода 2011-2014 през РУДНАП като приходи са минали около 250 млн. лева.

Oще по темата
Саня Божиновска е сред най-приближените министри на премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, чието правителство поддържа поведение на постоянни провокации към България и Европейския съюз, за сметка на политическо и икономическо сближаване със Сърбия.

За по-малко от 100 дни управление на Мицкоски, Европейският съюз взе решения да отдели Северна Македония от Албания и да даде шанс на Тирана да започне преговори за членство, докато Скопие изпада в международна изолация.

Мицкоски оправдава провалите на правителството си с политиката на София и Брюксел, които искали да се впишат "няколко стотин българи" в македонската конституция. Данните показват, че през последните 15 години близо 140 хиляди граждани на Северна Македония са придобили българско гражданство, като са декларирали своя български произход.

Един от тези "няколко стотин българи" се оказа министърката на енергетиката Саня Божиновска. Тя лично придружава Мицкоски в честите му пътувания до Сърбия.

Миналата седмица Саня Божиновска заяви, че вече няма българско гражданство. Впоследствие се оказа, че не само Божиновска, а цялото ѝ семейство са придобили българско гражданство, след като са декларирали български произход и българско самосъзнание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 10 минути

Братчетка е на Валери Божин.

32

Анонимен

преди 31 минути

Жaлka ucтopuя, жaлku xopa...

31

Анонимен

преди 37 минути

Споко бе. Сега Албания като влезне в ЕС, повечето граждани на РСМ ще се втурнат да доказват албански произход и да си купуват албански паспорти.

fallback