Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Тази година цената на зехтин от рафтовете на супермаркетите ще бъде по-евтина, тъй като производството ще бъде по-добро в сравнение с 2023 г., според предварителните данни, съобщава кореспондентът на ”Труд” в Гърция. Очакванията са, че цените на зехтина ще паднат наполовина, а заради средиземноморската суша ще има и по-добра реколта.

“Прогнозите са тази година производството на маслини да бъде 220-230 хиляди тона”, каза изпълнителният директор на SEVITEL Георгиос Иконому, добавяйки, че това ще доведе до нормализиране на ситуацията.

Събитията от последните години, най-вече войната между Русия и Украйна, доведоха до повишаване на цените на основните продукти, а трудните климатични условия намалиха производството на зехтин до исторически ниски нива, превръщайки зехтина в луксозен артикул.

В края на миналата година високите цени на зехтина тип "Екстра върджин" достигнаха 10 хиляди евро за тон, а тази година прогнозите са, че ще се движат около 4000 до 5000 евро. Резултатите за потребителя ще бъдат видими през първото тримесечие на следващата година, тъй като ще има нервност на пазара, докато реколтата бъде събрана и производственият процес приключи.

Миналата година производствените цени надхвърлиха 10 евро и това увеличение се прехвърли върху крайния потребител. Поради скока на цените миналата година, много семейства са избрали да заменят традиционния зехтин с по-евтино слънчогледово олио.

“Това не е гръцки феномен, тъй като в Испания и Италия, които са основните производители на зехтин в света, консумацията е спаднала, както и у нас, с близо 18-20%. Ще предприемем всички необходими стъпки, за да върнем гръцкия зехтин на нашата маса“, заяви г-н Иконому.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Ку Рами Янко

преди 3 часа

Гърция не е фактор при цената на зехтина , Испания произвежда над 50% от зехтина е света , та тяхната реколта е важна , а не гръцката

5

Драгойчо Цолов

преди 4 часа

Айде да видим

4

Анонимен

преди 5 часа

У нас ще скочи двойно заради международното положение.

fallback