Снимка: БГНЕС

“Решението Албания да започне същинските преговори за членство в Европейския съюз беше закономерно, даже закъсняло”, коментира пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той допълни, че пред РСМ има два възможни пътя - или признава наличието на българите като основен държавотворен елемент на страната си и ги вписва в Конституцията си, или остава извън преговорния процес, каза Костадинов. Според него това е и целта на управляващите в Скопие в момента.

Костадинов коментира, че, след като Република Северна Македония отказва да изпълни условията на подписаните договори с България и с ЕС, е трябвало да бъде взето решение. След като не искаш да спазваш договорите, отсрещната страна също няма да спазва ангажиментите към теб, коментира той.

Лидерът на "Възраждане" припомни, че назад във времето РСМ многократно си е "позволявала да скандализира", да лобира в коридорите на европейските институции, така че България да не получи подкрепа за естествените права и свободи на българите там.

В същото време, по думите на Костадинов, Албания призна българското малцинство и на българите бяха гарантирани всички конституционни права, каквито имат и другите малцинства. Албания показа, че е нормална европейска държава и заслужава да е член на ЕС и "Възраждане" подкрепя това, подчерта лидерът на партията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase