Снимка БГНЕС
fallback

Сръбският министър-председател Милош Вучевич заяви, че твърдо подкрепя връщането на задължителната военна служба и правителството е готово, ако се постигне политическа и обществена договореност по въпроса, много бързо да предложи на парламента проектозакон, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

"Правителството е готово много бързо да излезе в парламента с такъв проектозакон и през 2025 г., когато се постигнат логистичните и административни условия, да го задвижим. Аз като премиер, както и цялото правителство, твърдо подкрепяме това, което президентът на Републиката (Александър Вучич) съобщи – че сериозно се приближаваме до евентуално приемане на законов акт за премахване на отмяната на (задължителната) военна служба" каза Вучевич в сутрешния блок на РТС.

Той припомни, че през април е изготвено предложение как да се върне задължителната военна служба и президентът е излязъл с идеята службата да не бъде твърде дълга, а само 75 дни – 60 дни обучение и 15 дни упражнения. Предложено е също определени профили на обучението да бъдат категоризирани, така че хора, които са завършили технически училища и факултети, да бъдат включени във военно-технически факултети, а останалите да преминават през редовно обучение.

Според сръбския премиер връщането на задължителната военна служба в Сърбия ще бъде полезно както за младежите, така и за цялата страна.

"Това не е подготовка за войни и сблъсъци, а грижа за държавата. Нашата страна не премахва професионалната военна служба за сръбската армия по този начин. Професионалната войска извършва най-отговорните задачи. С това бихме искали да върнем силата на резервната армия, защото имахме 11 - 12 набора, които не са служили в армията или частично са отслужили доброволна военна служба", посочи Вучевич.

Той допълни, че 75 дни военна служба „няма да провалят живота на никого", а младежите ще получат и финансова подкрепа за периода. /БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 5 дни

Олеее, как може!!!!

26

Анонимен

преди 5 дни

а кога у нас???

25

Анонимен

преди 5 дни

До 22 Я си спомни. Българите 45 години живяха в съветски концлагер, сърбите пътуваха свободно по Света. Когато отвориха границите и българите тръгнаха на куфарна търговия до Сърбия, динарът беше вързан за марката. Българите се молеха на сърбите да им купят нещо за да изкарат някое "червено"(динар), щото българският лев за нищо не ставаше.

fallback