Снимка: Euractiv, Х

Номинираната на еврокомисар Роксана Мънзату споделя, че през последните 20 години се подготвя да представи Румъния на високо ниво.

“Аз съм активна в областта на европейските фондове от 2004 г., когато имахме Министерство на европейската интеграция и говорихме за присъединяването на Румъния към Европейския съюз, но не съм планирала да ставам еврокомисар. Исках да остана много свързана със страната“, коментира Роксана Мънзату в ефира на телевизия Антена3 СиЕнЕн.

Мънзату се определя като феминистка и  изрази убеждението си, че е добре всяка страна да предлага компетентни хора, лица с подходящ профил, както жени, така и мъже, за съответните позиции, които представляват тази държава.

“За мен очевидно е привилегия, чест, отговорност да бъда номинирана от нашата страна и мисля, че опитът в политиката на сближаване, който ме отведе от водоснабдяване и канализация в стартиращи фирми до подкрепа на малки и средни предприятие, развитие на инфраструктура от здравеопазване и т.н. ме подготвиха да мога да управлявам важни и подходящи ресори на европейско ниво“, заяви още Роксана Мънзату, цитира БТА.

Пред медията тя разкри и какво е обсъдила с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и определи разговора им като сърдечен.

“Г-жа фон дер Лайен искаше да види човека отвъд автобиографията, да го почувства, да разбере каква е динамиката с този човек и да види каква е историята му. Говорихме за моята професионална и политическа кариера. Тя имаше въпроси относно позицията на министър на европейските фондове и това, което направих през 2019 г. Разказах за децентрализацията на европейските фондове, която стартирах тогава“, обясни пред медията Mънзату.

В хода на разговора двете са обсъдили и какво означава присъствието на жените в политиката.
“Ние споделяме тази загриженост, че не е пълна демокрация, докато нямаме справедливо представителство”, подчерта Роксана Мънзату.

Номиниратана за еврокомисар сподели и, че все още не е обсъждано какъв ресор може да поеме, но определено ще бъде релевантен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase