Снимка: БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски обяви, че правителството му няма да влиза в "наивен процес, в който само ще прави отстъпки, без да има ясна гаранция, че държавата ще бъде част от европейското семейство", предаде БГНЕС.

"Тъй като никой не може да ни гарантира нищо, ние не можем да бъдем толкова оптимисти, колкото ни се иска. Затова ще вървим паралелно с тези два процеса - пълноправно членство в ЕС и написване на домашното, но сме готови за разговори. От това, което чувам, има интерес от определени хора да придвижат региона към ЕС. Няма съмнение, че ние също сме част от този регион. Подкрепяме регионални инициативи като Берлинския процес, ЦЕФТА и т.н., защото чрез тях можем по-лесно да формулираме вижданията си и трябва да бъдем прецизни в това, но основната ни стратегическа цел е пълноправно членство", каза министър-председателят.

Мицкоски посочи, че Северна Македония отдавна заслужава да се присъедини към Съюза:

"Ще ви напомня, повече от две десетилетия и половина след като подписахме Споразумението за стабилизиране и асоцииране, почти две десетилетия след като сме кандидати и повече от 15 години след получаване на положителен доклад за началото на преговорите, по вече известни причини, македонските граждани не са в състояние да придвижат този процес напред".

Мицкоски подчерта, че конституционните промени "с отложено действие" са възможно решение, ако Скопие получи гаранции.

"Едно от възможните решения е това, но при условие, че имаме ясна гаранция за пълноправно членство в ЕС и че е в рамките на тези обещания, които дадоха през 2018 г. Че (процесът) ще продължи максимум четири години до пет години и ние като правителство ще направим всичко възможно, за да реализираме тези преговори. Но от това, което виждам в момента и това, което чуваме, никой не може да ни гарантира нищо. Ако се появи двупосочна улица от другата страна, ние сме тук, готови сме да говорим. Не е достатъчно само един да го иска", каза той, докато беше на посещение в община Гази Баба заедно с министъра на образованието и науката Весна Яневска.

Премиерът Мицкоски потвърди, че правителството ще реагира на закриването на Центъра за македонски език в Лерин, но обеща, че Скопие няма да допусне да бъде въвлечено във вътрешния политически дебат на съседна Гърция.

Апелативният съд в Козани, Гърция, наскоро взе решение, с което анулира регистрацията на Центъра. Активисти обявиха, че ще използват всички законови средства и че ще обжалват пред Върховния съд на Гърция и Съда по правата на човека в Страсбург.

"Това е още един показател, че само нашата страна държи на добросъседството, но няма да бъде обезсърчени. Съзнавам, че там са нужни провокации, за да ни накарат да реагираме и реципрочно да направим нещо, което няма нищо общо с нашите интереси, тоест против реализирането на втората ни цел, която е пълноправно членство в ЕС. За пореден път нашите партньори от ЕС могат да видят неспазване на договореното от нашите съседи. Ние като политици можем да осигурим логистиката, има Европейски съд по правата на човека и т.н. Няма да реагираме както в миналото. Наясно сме, че нашите съседи ще направят всичко, за да ни въвлекат във вътрешната си политическа дискусия и Македония да стане тема, но ние сме отговорни, зрели и няма да го допуснем", каза още министър-председателят на Северна Македония

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase