Снимка: БГНЕС

"ЕС е несправедлив към Северна Македония. Досега македонците са изпълнили многобройните изисквания, отправени към тях, за да се ускорят преговорите и влизането в ЕС, но въпреки това те все още са далеч от членството. Всичко това показва, че ЕС няма искрено и честно отношение към РСМ". Това заяви хърватският президент Зоран Миланович по време на срещата си с премиерът на РСМ Християн Мицкоски.

Миланович потвърди, че Хърватия ще продължи да бъде силен поддръжник на Скопие по пътя му към ЕС.

По-рано на 29 август Мицкоски се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович, който изрази същата позиция. Хърватският министър-председател заяви, че през последните 20 години е имало много несправедливости спрямо РСМ и че е дошло времето, когато всичко това трябва да бъде уважено.

"Темата, която обременява европейския път на РСМ, според нас е несправедлива към македонския народ, към македонската идентичност. Мисля, че от македонска страна бяха направени толкова много отстъпки, че едва ли някой народ и държава биха приели да предприемат толкова много стъпки от тяхна страна, за да ускорят пътя си към членство в ЕС", каза Пленкович и добави, че преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС трябва да започнат възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase