Снимка: Pixabay/jorono

"Когато направим реално преброяване, ще разберем колко души наброяват македонците, но македонската общност в Албания е над 100 хиляди на територията на цялата република", обяви заяви лидерът на "Македонски алианс за европейска интеграция" Васил Стерьовски пред албанската телевизия MCN.

"Македонската общност официално живее в районите Гора, Голо Бърдо, Преспа, Връбник, района на Девол по албано-македонската граница, но миграционният процес е отвел голяма част от тях в други градове в страната", добави той.

"Днес във всеки по-голям албански град имаме членове на македонската общност. Искам да подчертая, че за съжаление и днес комунистическата политика продължава и македонците се признават само в района на Преспа, община Пустец, но не и в района на Гора и Голо Бърдо. През последните години те бяха подложени на натиск да не декларират своята принадлежност към македонската идентичност", каза още Стерьовски.

Последното официално преброяване в Албания предизвика тежки сътресения в съседна Северна Македония. Съществуването на значително българска малцинство от над 7000 души ядоса новото правителство начело с Християн Мицкоски и даде гориво на пропагандната машина срещу България, пише БГНЕС.

"Тези цифри са манипулирани и не са реални", отсече Стерьовски.

"Ние, като партия в Албания, веднага след обявяването на резултатите от преброяването първи ги отхвърлихме и обявихме, че числата за македонското малцинство са манипулирани. Имаме много факти за това. По време на преброяването ние публично реагирахме на натиска от страна на България върху македонското малцинство да се обяви за българско. Албанските власти не предприеха никакви мерки, за да ни гарантират свободно деклариране, а дори помогнаха на българските власти да манипулират преброяването", допълни политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase