Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият министър на външните работи Йорос Герапетритис отбелязва "системното нарушаване на Преспанското споразумение" от страна на новото ръководство на Република Северна Македония в изявление, публикувано в днешното издание на в. "Вима", съобщава АНА-МПА.

Коментирайки заключенията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която беше отбелязана 75-годишнината на алианса, Герапетритис заяви, че гръцката страна "настоятелно е повдигнала въпроса за ангажимента на всички членове на НАТО към международното право и международните договори, които са в основата на глобалната архитектура на сигурността".

В този контекст той обърна специално внимание на "задължението за стриктно придържане към Преспанското споразумение, чиято същност системно се нарушава от новото политическо и държавно ръководство на Северна Македония".

Министърът говори също за ролята и приноса на НАТО за запазването на мира и сигурността в света, както и за собствената роля на Гърция като стожер на стабилността в Източното Средиземноморие и нарастването на "дипломатическия капитал" на Гърция в резултат на външната политика, която страната прилага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase