Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис категорично заяви, че по този начин не може да се продъжава и допълни, че ако премиерът на Северна Македония продължи в духа на същата реторика и когато стъпи в длъжност, ще бъде много неудобно, когато се срещнат очи в очи на срещата на върха на НАТО.

Мнението на гръцкия премиер е относно позицията на бъдещият премиер на РСМ и лидер на ВРМО–ДПМНЕ Християн Мицкоски за използването на името „Македония“, предаде БГНЕС.

Мицотакис припомни, че Преспанското споразумение предвижда едно име за цялостна употреба, а не "двойна формула". Гръцкият премиер подчерта, че спорът може да създаде проблеми в отношенията на Скопие с Гърция, с НАТО и ЕС. Припомни също така и, че въпросът ще бъде повдигнат на срещата на върха на НАТО, която ще бъде през първата половина на юли в американската столица Вашингтон.

„Скопие трябва да разбере, че не може да си играе с Атина по такъв въпрос, защото ако страната се стреми към двойно име, въпросът щеше да е приключен преди много години. Скопие влезе в НАТО именно чрез Споразумението, което има своите проблеми, но определи едно име за всички. Ако това бъде оспорено, тогава нека Северна Македония знае, че ще има големи проблеми не само в двустранните ѝ отношения с Гърция, но и в отношенията си както в НАТО, така и с Европейския съюз, към който има амбицията да стане член в даден момент“, каза Мицотакис пред гръцкото радио "Реал".

Преспанският договор беше подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Ха ха ха

преди 1 седмица

Македония е част от България.

38

Анонимен

преди 1 седмица

Кога и България ще заеме твърда позиция по спора с македонците.

37

Заьо

преди 1 седмица

И като не спазва споразуменията, какво ще и направите на БЮРМ?

fallback