Милойко Спаич, Румен Радев. Колаж: БГНЕС

Черногорският премиер Милойко Спаич въобще не се е появил на среща с българския президент Румен Радев в Подгорица, съобщи черногорското издание "Виести".

Водената от Радев делегация е напуснала сградата след четири минути чакане. Официалното посещение на държавния глава вчера започна с тържествена церемония пред президентския дворец „Плави дворац“. Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от президента Яков Милатович.

"С посолството на България беше договорено срещата да се проведе в приемната в сградата на правителството от 17:00 ч., тъй като премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев въпреки натоварения дневен ред. По-ранната среща на премиера с голямата туристическа компания, германската TUI, продължи три минути повече от предвиденото, а делегацията на президента на България Румен Радев напусна сградата на правителството след четири минути чакане", съобщиха от черногорското правителство пред медията.

Срещата е трябвало да се проведе в същата приемна зала, където са проведени разговорите с представители на TUI. Причината за забавянето е, че "помещението трябвало да се подготви за следващата среща".

TUI Group е немска компания за отдих, пътувания и туризъм, една от най-големите в света.

Посланик на България в Черна гора е дипломатът Стефан Димитров, който беше уволнен два дни, след като беше назначен от служебния премиер Димитър Главчев. Оттогова Главчев съвместява двете длъжности.

БГНЕС припомня, че партньори на премиера Милойко Спаич в правителството са Андрия Мандич, президент на крайнодясната просръбска "Нова сръбска демокрация", и Милан Кнежевич, настоящ президент на проруската "Демократическата народна партия". Двете партии се договориха със Спаич да влязат в правителството до края на 2024 г.

Просръбските и проруските партии в Черна гора от години спъват напредъка на страната по пътя към членство в Европейския съюз с помощта на Сръбската православна църква /СПЦ/, която участва активно в опита за преврат в Черна гора през 2016 г.

Двама руски граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, осем сръбски граждани и лидерите на "Демократичен фронт" Милан Кнежевич и Андрия Мандич са подготвяли насилствена смяна на правителството с активното подпомагане от страна на Сръбската православна църква /СПЦ/, съобщи тогава Специалната прокуратура. Целта беше тогавашният премиер Мило Джуканович да бъде свален от власт и убит.

През 2020 г. СПЦ, чрез бившия си митрополит в Черна Гора Амфилохие, започна шестмесечни протести срещу президента Джуканович и Демократическата партия на социалистите /ДПС/, довели до отслабването на кабинета.

Просръбските и проруските партии в страната проведоха и мащабна кампания срещу приемането на Резолюцията в ООН за геноцида в Сребреница, извършен от сръбските сили през 1995 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase