Снимка: БГНЕС

„Включването на българите в конституцията на РСМ е опит да бъде спасен образа на България, след като ЕС отхвърли другите български искания“.

Това заяви македонският президент и кандидат за втори мандат на поста Стево Пендаровски в интервю за Канал 5.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, каза Пендаровски.

Той изрази скептицизъм, че ако ВМРО-ДПМЕ сформира следващото правителство, ще осъществи конституционни промени. Според Пендаровски партията е станала заложник на дългогодишната си реторика за „българизация“ на РСМ, вследствие на изпълнение на условията от Договора за добросъседство.

Настоящият македонски президент твърди, че вписването на българите е единственото условие, което Скопие трябва да изпълни, за да стартира преговори с ЕС. Според него София не може да наложи вето на преговорния процес, заради въпроси, свързани с историята.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор, трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Той отново коментира въпроса за националната идентичност на Гоце Делчев, като заяви, че той се е декларирал като българин, борещ се за независима Македония.

Кандидат-президентът заяви, че провалът на историческата комисия се дължи на това, че част от българските историци са се опитвали да угодят на българските политици и не са се държали професионално.

Пендаровски разказа за първата си среща с българския президент Румен Радев през 2019 г. Македонският политик твърди, че Радев е отправил „жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Българският държавен глава е поискал Скопие да изпълнява договора си с България, така както изпълнява договора си с Гърция.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, добави Пендаровски./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase