Снимка БГНЕС, архив

„Изказването на турския президент относно незаконното нахлуване в Кипър през 1974 г. представлява грубо изкривяване на историческата истина и обида към паметта на жертвите“, казаха днес гръцки дипломатически източници, както предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Още повече, когато това се прави в момент, когато продължават усилията под егидата на Организацията на обединените нации за възобновяване на преговорите за решаване на кипърския въпрос в контекста на решенията на Съвета за сигурност на ООН“, подчертаха същите източници.

В реч пред турски военнослужещи снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ако турските сили бяха настъпили по на юг през 1974 г., тогава целият Кипър днес щеше да е изцяло турски.

По думите му „кипърските турци бяха на ръба на геноцида само преди половин век. В мирната операция от 1974 г. загинаха 498 турски войници от всички краища на страната, офицери, подофицери и цивилни. Въпреки целия натиск, ако не беше намесата на Турция, днес нямаше да съществува нито „Севернокипърската турска република“, нито кипърските турци“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase