Снимка БГНЕС, архив
fallback

Сърбия е осъществила поне две големи доставки на оръжие или боеприпаси за Израел след атаката на Хамас през октомври 2023 г., въпреки че сделките са покрити от тайнственост.

Министерството на търговията на Сърбия отказва да даде информация по Закона за свобода на информацията относно износа на оръжие за Израел в периода от октомври 2023 г. до 26 февруари 2024 г., като нарича данните "строго поверителни".

"По отношение на исканата информация Ви информираме, че тя носи обозначения за определена степен на секретност, в съответствие със Закона за секретност на данните", отговаря министерството на запитване от "Балканската мрежа за разследващи репортажи" - BIRN.

"В горепосоченото решение се посочва, че секретните данни на министерството са "данни, които представляват интерес за Република Сърбия, т.е. данни, които представляват интерес за работата и извършването на дейности от компетентността ни, установени със закон", се казва още в отговора.

Министерството заяви, че предаването на такива данни ще включва и разкриване на данни, считани за "търговска тайна".

Министерството на търговията на Сърбия обикновено отговаря на рутинни искания относно износа на оръжия - информация за количествата, вида на оръжията и участниците, като например търговци и "крайни потребители" на стоките.

Това е едва вторият случай, в който ведомството отказва да даде информация през последните години.

Първият път беше през октомври 2023 г. относно боеприпаси за автомати, произведени през 2022 г. в сръбската оръжейна фабрика "Белом", за които се твърди, че са използвани от сръбската въоръжена групировка при нападението в Банска, Северно Косово, на 24 септември, в резултат на което беше убит косовски полицай.

Въпреки това, макар министерството да е обозначило информацията като секретна, BIRN установи, че след нападението на Хамас през октомври 2023 г. са извършени поне две доставки на оръжия или боеприпаси за Израел на стойност над един милион евро.

Информацията идва от митническите данни на Checkpoint - портал, който събира търговската информация на сръбската държава, свързана с бизнес субекти.

От нея се вижда, че основният държавен търговец на оръжие в Сърбия, Yugoimport-SDPR, е изнесъл стоки за Израел на стойност 540 120 евро през октомври и 510 000 евро през февруари.

Данните не показват дали през този период сръбската държава е издала нови лицензи за износ за Израел.

Държавната фабрика за производство на боеприпаси Prvi Partizan в Ужице, Западна Сърбия, е изнесла стоки за Израел на стойност около 780 000 евро през март и април 2023 г.

Сръбският президент Александър Вучич и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разговаряха по телефона на 26 февруари за по-нататъшно сближаване на връзките.

"Добър разговор с израелския премиер Нетаняху за по-нататъшното развитие на двустранните отношения", написа тогава Вучич в Instagram. Той заяви, че по време на разговора са били обхванати всички основни въпроси и изрази надежда, че двете страни ще имат полза от него в бъдеще.

От своя страна Нетаняху похвали "делата" на сръбския лидер.

"Току-що проведох ползотворен телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич. Александър е истински приятел на Израел и аз изразих благодарността си за неговата непоколебима подкрепа, както на думи, така и на дело", написа израелският премиер в X.

След изненадващото нападение на бойците на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха над хиляда души, Израел започна пълномащабно нападение срещу Газа, при което загинаха 31 045 цивилни, по-голямата част от които са деца и жени, по данни на управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването.

На 26 януари Международният съд се съгласи да разгледа южноафриканско дело, според което Израел извършва геноцид в Газа, и временно му нареди да разреши доставката на спешно необходимата хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Българинъ

преди 1 месец

Като гледам цените и количеството на сделките, я има я няма един пробен палет с тротил... ама не се е харесал изглежда.

8

СМЕХ....

преди 1 месец

АБЕ ДОЛАРИТЕ И ЕВРОТО НЕ МИРИШАТ КАТО ПРОДАВАТ ОРЪЖИЯ.....САМО РУБЛАТА СМЪРДИ, ЗАТОВА Я НЕЩАТ...ХАХАХА

7

маалатъ

преди 1 месец

Абе кът дойдът 50-60,000 арабелковци у Бг..., друга песен шъ запейм!!!!

fallback