Снимка: БГНЕС

"Тито се обича повече от мама и татко" - брутални думи, които биват индоктринирани в югославските деца от най-ранна възраст.

Сръбският историк д-р Сърджан Цветкович, е автор на книгата "Как бе създаден Тито", в която за първи път се обсъждат механизмите, използвани за изграждане на култа към личността на югославския диктатор Йосип Броз Тито.

Цветкович много старателно и детайлно описва всички пропагандни методи, благодарение на които Тито, дори десетилетия след смъртта му, е практически обожаван, както Фидел Кастро, Сталин, Мао Дзе Дун, Ким Ир Сен и много други са обожавани в своите страни.

"Това бяха имена на хора, които представляваха богове през 20 век. Култът към личността, заедно с повсеместната идеология и репресии, представляват основния стълб на тоталитарното управление. Култът към Йосип Броз Тито е реален и систематично запечатан в съзнанието на масите, наред с други неща, чрез индоктринирането на децата. Например чрез буквари, в които се казваше, че Тито се обича повече от мама и татко", обясни Цветкович.

Много поети възпяха Тито, а децата учеха наизуст репликите „Баща се обича много, майка се обича повече, а Тито се обича най-много“. Четенето на книги за деца също беше мощно средство за индоктринация. Когато става въпрос за по-младото население, поп културата се използва за пропагандни цели. Така че не може да си представи нито една проява без песни като "Друже Тито ми ти се кунемо" и др. Има и филмови блокбъстъри, които са правени по подобие на най-скъпите уестърни.

"Документалните филми за дейността на лидера, както и новинарските емисии по радиото и телевизията, бяха може би най-мощното средство за пропаганда по онова време", обясни историкът пред Telegraf.rs.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase