Снимка: БГНЕС
fallback

Гръцката православна църква избухна след решението на правителството да легализира еднополовите бракове. Духовниците нарекоха закона "демоничен", а Светия синод настоява за наказателни мерки срещу депутатите, които са го подкрепили.

Духовниците настояват за остракизма на това, което те наричат ​​"неморални служители" от църквата. Властите в Корфу дори предприеха стъпки, за да забранят на двама местни депутати да участват в религиозни церемонии. Тези мерки идват като отговор на това, което епископството на острова възприема като тежко духовно и морално прегрешение.

Изключване от религиозни обреди

Епископството на Корфу изрично заяви, че двамата депутати, подкрепили законопроекта за еднополовите бракове, не могат да се считат за активни членове на църквата. Те имат шанс да се върнат в редиците й само, ако се покаят за действията си. Ако не го направят обаче, ще бъдат изключени от решаващи църковни практики, включително причастие и други религиозни събития.

Гърция влезе в историята, като стана първата православна християнска нация, приела закон, позволяващ еднополовите бракове. Този забележителен ход, подкрепен от 175 депутати от различни политически среди, означава значителна промяна в социалните норми.

Въпреки критиките от страна на религиозните власти, министър-председателят Кириакос Мицотакис подкрепи закона, който също така разшири родителските права за гей двойки.

Опозиция от страна на православната църква

Православната църква, водена от архиепископ Йероним, категорично се противопостави на законодателството, заклеймявайки го като "чисто зло".

Бяха направени предложения за народен референдум по въпроса, отразявайки недоволството на църквата от решението на правителството. Бяха изразени опасения относно потенциалните обществени последици, като водещи църковни фигури се страхуваха от ерозията на традиционните семейни ценности.

Противостоянието между църква и правителство

Напрежението между църквата и правителството ескалира, като Светият синод, ръководният орган на църквата, обяви символични жестове на несъгласие.

Решението да се премести богослужението на Православната неделя от столичната катедрала и отказът да присъства на вечеря с президента сигнализира за нарастващ разрив. Архиепископ Йероним изрази притеснение от участието на президента в празнична вечеря след приемането на закона, която се проведе в заведение с ЛГБТИ собственик.

Гласовито малцинство в църквата, представлявано от епископ Амвросиос, призова за отлъчването на министър-председателя Мицотакис и депутатите, които подкрепиха закона. Те възприемат този законодателен ход като посегателство срещу светостта на православното учение, като се застъпват за твърда защита на религиозните принципи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 месец

До Последният римлянин===ДА! Наистина научно доказано е,че една от много сериозните причини за рухването на Римската империя е точно покварата,моралното разложение,сексуалните вакханалии,хомооргиите и погазването на Божиите закони!!!

48

Анонимен

преди 2 месеца

Късно е, трябваше да ги заплашат с отлъчване преди гласуването.

47

Анонимен

преди 2 месеца

ДОСТОЙНИ ДУХОВНИЦИ!

fallback