Снимка: БГНЕС

48-часовата стачка на такситата в Атина ще има днес и утре. Това води до извънредни правила за движение в гръцката столица.

Днес в 10:30 ч. таксиметровите шофьори  ще проведат митинг и след това протестно шествие пред Министерството на транспорта в рамките на 48-часовата си стачка. В този контекст гръцката полиция предприема мерки за облекчаване на задръстванията, като прави отклонения и прекъсвания на движението по маршрута, където е необходимо, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR  в Гърция Силвия Станчева.

За утре е обявен национален протест. В него ще участват таксита, студенти, лекари и ръководители на полети. Исканията им са за цялостно увеличение на заплатите от 10%, премахване на замразяването на заплатите за 2016-2017 г. и увеличение на необлагаемите обезщетения до 12 000 евро.

Очаква се стачката в сряда да предизвика сътресения в обществения транспорт, тъй като включването на ръководители на полети ще доведе до отмяна на полети и корабите ще останат блокирани в пристанищата на Пирея, Рафина и Лаврион.

Обявиха спиране на градските автобуси и тролейбуси от началото на смяната до 9:00 ч. и от 21:00 ч. до края на смяната. Очаква се услугата да бъде възобновена от 10 сутринта или по-късно (превозните средства напускат депото в 8:30 сутринта), като последните полети тръгват от началните си точки около 20:00 часа. По отношение на метрото и трамваите седем синдиката участват в 24-часова стачка.

В същото време в сряда няма да има полети от и до гръцките летища. Ако възникне стачка, полетите няма да се изпълняват, с изключение на полетите с съществена важност (линейки и др.) и прелитанията.

В сряда, 28 февруари, фериботи и други морски кораби няма да напуснат пристанищата на Пирея, Рафина и Лаврион поради 24-часова стачка на четири синдиката на моряците.

Моряшките синдикати настояват за решаване на трудовите и пенсионните проблеми, подписване на договори със значителни увеличения и мерки за осигуряване на високи разходи.

Железниците, включително крайградските железници на Атина и Солун, ще бъдат обект на 24-часова стачка на синдикатите. Протестът се провежда навръх годишнината от влаковата катастрофа в Темпе. Освен всичко друго, железничарите настояват за незабавно наемане на персонал и завършване на проектите за развитие и модернизация на мрежата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase