Снимка: Pixabay

През юни 2025 г. гръцките данъчни власти ще пуснат в експлоатация нова електронна система за конфискация на имущество на длъжници Eispraxis. Това ще ви позволи да съберете най-пълната информация относно имуществото на длъжниците, както и техните разходипозволяващ максимално ефективно отнемане на имущество в полза на държавата.

ΑΑΔΕ( независим орган на обществения доход) подготвя "Биг Брадър" за повече от 3,5 милиона данъкоплатци с дългове към данъчните власти, стартиране на електронната инвентаризация не само просрочени задължения, но и информация за доходи и имущество, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В края на 2023 г. 3,5 милиона гръцки данъкоплатци дължат 104,5 милиарда евро на държавата. Това представлява около 60% от БВП на Гърция. Механизмът за събиране на данъци е подсилен чрез системата Eispraxis. Това е новото електронно оръжие, което гръцката данъчна администрация използва от началото на новата година за намиране на длъжници и събиране на дългове от онези, които могат да си позволят, но не изпълняват задълженията си към данъчните власти.

Наблюдение в реално време

Всеки длъжник ще бъде проследен в реално време и в зависимост от поведението му Eisxpaxis автоматично ще конфискува банкови сметки и активи, ще провежда търгове и ще прилага възстановяване на данъци към изплащане на дълга.

Новата електронна система ще "вижда" профила на всеки длъжник, ще проверява финансовото му състояние, получавайки информация за доходите и имуществото му от всички информационни системи на гръцката данъчна администрация - Taxis, Icisnet, Elenxis, както и от трети страни: имотен регистър, кредит институции, движения по сметки, отчитат и обобщават всички покупки, нотариуси, фондова борса, ERGANI, GEMI и др.) и обменят тези данни и информация със страните членки на ЕС.

За всеки длъжник ще бъде създадено електронно досие, в което в реално време ще се актуализира информация за хода на погасяването, спазването или неспазването на договореностите, както и действията и мерките, предприети от органите по събиране. В същото време Eispraxis позволява автоматично събиране на вземания, а в контекста на принудителното събиране на вземания (запор, запор, търгове на активи на длъжници) се използват нови методи и технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase