Снимка БГНЕС, архив

Повече реализъм е бил необходим на управляващите в Северна Македония по отношение на това дали промените в конституцията ще бъдат гласувани в парламента на страната, смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, според когото оптимизмът "на някои министри" от правителството на досегашния премиер Димитър Ковачевски не е помогнал на процеса.

„След приемането на френското предложение нямаше нито едно изявление от депутат от опозицията, че ще гласува, за да бъдат достигнати тези две трети (от гласовете в парламента, необходими за промени в конституцията). Разбирам да поддържамe оптимизъм и да говорим по един и същ въпрос, ако има някаква реална положителна стъпка напред. Но такава нямаше, ВМРО-ДПМНЕ се придържаше към партийната си дисциплина. Ясно е, че този въпрос ще остане на дневен ред и след изборите и с него ще трябва да се занимава следващото правителство и следващият парламент”, казва Пендаровски в интервю за „Свободен печат”.

Пендаровски заявява, че не вижда как промените в конституцията ще бъдат гласувани, ако опозицията спечели предстоящите избори, след като всички техни изявления по темата са „много радикални - че няма да гласуват за това предложение и ще се опитат да предоговарят” преговорната рамка.

„Можеш да излъжеш македонския гражданин, който има други грижи, но не можеш да излъжеш международните представители. Много точно те посочиха, че да се ​​каже „имаме план, който ще ви кажем след изборите“, е несериозно”, казва Пендаровски, според когото при заявената невъзможност за предоговаряне на преговорната рамка на Северна Македония с ЕС след изборите страната ще бъде там, където е била по времето на на правителството на Груевски.

„(Тогава) Всеки ден ВМРО-ДПМНЕ говореше за НАТО и ЕС, но не направи нищо, за да влезем (в тях). Междувременно изграждахме антични сгради на площада и давахме милиони евро, за да покажем, че сме по-стара нация, отколкото сме, и практически бяхме изолирани на европейския континент”, казва Пендаровски, цитиран от БТА.

Той повтаря тезата си, че преговорната рамка на Северна Македония е резултат от компромис, който предполага отстъпки и от двете страни, но отстъпките, които Северна Македония е направила „не са в ущърб на македонските национални интереси”.

„Със сигурност преговорната рамка можеше да е по-добра, ако от 2019 г. България не беше започнала да използва радикална националистическа реторика към нас. Мнозина, както чужденци, така и в България, останаха втрещени от завоя на 180 градуса, който направи правителството на Борисов. Когато от другата страна има хора, които говорят на езика на 19-ти век и искат от вас нещо нечувано за присъединяване към ЕС за която и да е държава от 1957 г. до днес, е ясно, че трябва да направите възможното, за да доведете този диалог, който на моменти беше само монолог от страна на България, в разумни граници. Успяхме да го направим с помощта на Европа, защото там малко хора разбират тези радикални националистически български искания. И накрая стигнахме само до това да впишем българите в конституцията. Това можеше да не се случи, ако в България имаше европейски политици, които вместо да изострят реториката с македонския народ и с нас, като държава, бяха показали европейско поведение. За съжаление някои от тогавашните политици говореха на „санстефански” език”, казва Пендаровски в отговор на въпрос дали Северна Македония би могла да има по-добра преговорна рамка.

Според него преговорната рамка трябва да бъде добре обяснена на гражданите на страната, но по политически причини някои партии са изопачили съдържанието й.

„Чувам и критики от опозицията, че ако са били попитани, щели да помогнат за по-добра преговорна рамка. Моята оценка е, че ВМРО-ДПМНЕ направи собствена партийна сметка, че само с антибългарска и по същество антиевропейска реторика, а доста често през изминалата година и антиалбанска реторика, ще спечели следващите избори. Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на мнението на гражданите в страната за Европа и междуетническите отношения. По някаква тяхна логика щели го поправят като дойдат на власт. Но дори когато си в опозиция, трябва да носиш политическа отговорност. Как след изборите ще коригирате имиджа на Европа, която има своите недостатъци и към региона, и към нас, но заради антиевропейската реторика на опозицията подкрепата за ЕС е спаднала до безпрецедентно ниско ниво. Трудно е да се върнат назад, когато говорят, че Европа не ни обича или, ключовата теза на опозицията, че "Европа ни обича само като българи". Това е политическа глупост от най-висок клас, но беше казано от високи представители на опозиционната партия. Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифовска задача. Пожелавам им много успех, ако са в състояние да подобрят преговорната рамка. Но високи европейски представители казват, че такова нещо е невъзможно”, казва Пендаровски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase