Снимка: БГНЕС

Mакедонският парламент избра Талат Джафери за премиер на страната. Той ще ръководи техническото правителство на РСМ до провеждането на изборите, предаде БГНЕС.

Талат Джафери е първият министър-председател на страната от албански етнически произход.

Кабинетът на Джафери бе избран със 65 гласа "за", трима бяха против. В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. В програмата на Талат Джафери е записано, че основна цел на кабинета ще бъде да "бъдат организирани свободни, честни и демократични избори на 24-ти април и на 8-ми май, както и да продължи започналите предприсъединителни преговори с ЕС и ускоряване на евроинтеграцията."

В кабинета на Джафери първи вицепремиер, съгласно споразумението между СДСМ и "Демократическия съюз за интеграция" (ДСИ), ще бъде Боян Маричич, който остава и вицепремиер по европейските въпроси. Артан Груби, който досега заемаше позиция първи вицепремиер, ще бъде министър на политическата система и ще отговаря за отношенията между различните общности.

ВМРО-ДПМНЕ заема постовете в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика и допълнителни заместник-позиции в министерствата на финансите, на информационното общество и администрацията и на земеделието.

Панче Тошковски ще бъде технически министър на вътрешните работи, Гьоко Велковски министър на труда и социалната политика.

Кренар Лога запазва поста си на министър на правосъдието, а Буяр Османи това на външните работи, Фатмир Бесими остава министър за финансите, а Крешник Бектеши на икономиката.

Люпчо Николовски ще запази поста си на министър на земеделието, Фатмир Меджити на здравеопазването. Йетон Шакири също запазва поста си на министър на образованието, както и Ристо Пенов – на местното самоуправление.

Бисера Стойчевска ще продължи да ръководи министерството на културата, а Азир Алиу на администрацията, Благой Бочварски остава министър на транспорта и комуникациите, а Кая Шукова на околната среда.

Фатмир Битичи ще бъде министър без ресор отговарящ за икономическите въпроси. Славица Гърковска ще бъде министър без ресор отговорящ за добрите политики.

Техническото правителство се назначава за срок от 100 дни, до провеждането на изборите на 8 май, но ще продължи да работи до избора на нов кабинет на РСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase