Снимка: Twitter

Семейството на сръбския опозиционен лидер Никола Сандулович , който беше пребит при задържането му от тайните служби на страната, съобщава, че вследствие на нападението той е останал частично парализиран.

Семейството на Сандулович твърди, че той е бил изведен от дома си на 3 януари, след като е поднесъл извинения за престъпленията, извършени от сърбите срещу етническите албанци по време на войната за независимост на Косово през 1998 г. и 1999 г. В резултат на нападението се засилват опасенията за бъдещето на демокрацията в страната, съобщи „Гардиън“.

На 10 януари, след първото позволено семейно посещение от 5 дни насам, дъщерята на Сандулович - Карла, призова баща ѝ да бъде преместен в гражданска болница от военното заведение в Белград, в което е задържан.

"Той комуникира, но е напълно парализиран от дясната страна; в инвалидна количка и в много лошо здравословно състояние", каза тя в изявление, разпространено чрез Майкъл Полак, адвокат в Обединеното кралство и директор на организацията "Правосъдие в чужбина", която действа в полза на политика.

Семейството смята, че опозиционерът, лидер на Сръбската републиканска партия и редовен критик на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), също може да е бил "отровен", добави тя. Адвокатите заявиха, че не могат да потвърдят нищо за здравословното състояние на Сандулович или за нападението, докато не го отведат в гражданско заведение с пълен достъп до лекари и адвокати.

Полак е подал спешна молба до Комитета на ООН срещу изтезанията, в която официално се иска такова преместване. Той е заявил, че сръбският политик е бил "заловен от сръбската разузнавателна служба, след което произволно задържан и измъчван".

Сандулович беше остро критикуван в държавните медии, след като публикува отново видеозапис от миналата година, в който посещава гроба на Адем Яшари, основател на Армията за освобождение на Косово (АОК), убит от сръбската полиция през 1998 г. заедно с 57 членове на семейството си по време на войната за независимост на Косово.

През февруари 2023 г., Сандулович се извини за смъртните случаи. През последните две седмици той публикува отново видеото заедно с друго извинение, което предизвика критиките на някои местни медии.

"Аз съм единственият политик от Сърбия, който дойде да отдаде почит на невинните албански жертви, семейство Яшари, в Прекази. Извиних се и помолих за прошка от името на сърбите, които не са извършили това", написа Сандулович в X на 2 януари.

Смята се, че причината за нападението са неговите коментари.

"Той беше жестоко пребит. Има счупено ребро. Когато го върнаха вкъщи, той влизаше и излизаше от съзнание и се оплакваше, че не може да движи дясната страна на тялото си", каза Полак.

Въпреки това Сандулович е арестуван ден след като е върнат в дома си от сръбската полиция и семейството му не го е виждало до 10 януари.

Нападението ще повдигне нови въпроси относно заявеното намерение на Сърбия да се присъедини към ЕС и ще подхрани опасенията за отношенията ѝ със съседните държави, включително Косово. Тя се случва на фона на твърденията, че неотдавнашните избори са били фалшифицирани в полза на партията на президента Александър Вучич.

Европейската комисия заяви, че е "в контакт със съответните органи и заинтересовани страни". Всяко задържане трябва да бъде правно обосновано и "всички достоверни твърдения за насилие трябва да бъдат ефективно проследени от съответните компетентни органи", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase