Снимка: БГНЕС/EPA

Хиляди хора взеха участие в протест с искане за нови парламентарни и местни избори в центъра на сръбската столица Белград. Недоволните обвиниха управляващите популисти в изборни измами. Митингът беше организиран от гражданската инициатива "Проглас" и подкрепен от проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието".

Призивът на протеста на "Проглас" е в рамките на шест месеца да бъдат проведени нови парламентарни и местни избори. Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието", която настоява за анулиране на вота, подадоха официална жалба до Републиканската избирателна комисия в Белград, но тя беше отхвърлена.

"Не сме съгласни" и "Нещастна Нова година" гласяха лозунгите по плакатите на протеста, а присъстващите скандираха "Вучич - крадец".

"Тези избори трябва да бъдат анулирани", призова лидерката на опозицията Мариника Тепич, която започна гладна стачка с още петима колеги след парламентарните и общински избори на 17 декември, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" остана на второ място и обвини партията на Вучич в изборни измами, което управляващите отричат. Опозицията провежда ежедневни протести след изборите пред сградата на избирателната комисия.

Според международни наблюдатели Сръбската прогресивна партия е получила нечестна преднина чрез пристрастни медии, влияние на държавния глава и купуване на гласове.

Здравето на Тепич се влошава, на протестната демонстрация тя беше придържана от двама мъже и се очаква да влезе в болница скоро. Друг опозиционен лидер - Радомир Лазович, призова международната общност "да не мълчи" и да окаже натиск върху Вучич, за да има нови свободни и честни избори.

Вучич и неговата партия отхвърлят твърденията като "изфабрикувани" и обвиняват опозицията към подбуждане на насилие на протестите с цел сваляне от власт на правителството по инструкции от чужбина, което лидерите на опозицията отричат.

Междувременно, днес повторно се гласува в 28 избирателни секции в Сърбия. Гласуването за избор на народни представители ще бъде повторено в секциите, в които е установено, че резултатите от гласуването не могат да бъдат утвърдени и в които гласуването на проведените на 17 декември избори за народни представители е анулирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase