Снимка: БГНЕС

"Белград ще разреши на автомобилите с косовски регистрационни номера да влизат в Сърбия от новата година", съобщи сръбски правителствен служител, с което ще се сложи край на дългогодишния спор по този въпрос, предаде АФП.

След обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г. - стъпка, която Белград, заедно с ключовите си съюзници Русия и Китай, отказва да признае, регистрационните табели на автомобилите се превърнаха в повод за разпалване на конфликт заради изобразяването на национални символи.

Досега автомобилите от Косово или Сърбия можеха да преминават границата само ако поставят стикери, които скриват съответните символи.

Ръководителят на сръбската служба за Косово не уточни дали тази практика ще продължи и при новите разпоредби.

"Решението е взето, за да се даде възможност за свободно придвижване на всички превозни средства от Косово", съобщи държавната телевизия RTS, цитирайки ръководителя на сръбската служба за Косово Петър Петкович.

Решението ще започне да се прилага от 1 януари, каза Петкович, но подчерта, че на всеки граничен пункт ще бъде поставено "предупреждение за отказ от отговорност".

"Разрешаването на движението на всички превозни средства е чисто практическо решение, за да се облекчи положението на хората и тяхната свобода на придвижване и не може да се тълкува като признаване на едностранно обявената независимост на Косово", допълни Петкович.

Сърбия се съгласи да признае косовските регистрационни табели и обратно след споразумение с посредничеството на ЕС през 2011 г., но решението така и не беше приложено изцяло.

ЕС приветства "положителната стъпка" на Сърбия.

"Това показва, че е възможно да се постигне напредък в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", заяви говорителят на ЕС по въпросите на външните работи Петер Стано.

"Това решение проправя пътя към пълното премахване на режима на стикерите. Сега ЕС очаква Косово да отговори по подобен начин", заяви Стано в социалните мрежи.

Миналата година Косово се оттегли от спорното решение да санкционира шофьорите, които не сменят регистрационните табели на превозните средства, издадени от Белград, с такива, издадени от Прищина.

Все още няма отговор от косовското правителство дали ще отговори реципрочно на мярката, инициирана от Сърбия. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase