Снимка БГНЕС, архив

Седмица преди убийството на 74-годишния Панче Жежовски от Велес и 12 дни преди отвличането и убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска, заподозряният за двете деяния Люпчо Палевски- Палчо е внесъл в парламента на Северна Македония предложение за референдум, свързан с Договора за приятелство и добросъседство с България, пишат медиите в Северна Македония.

Въпросът, който Палевски предлага за референдума е „Дали сте „за” сключения на 1 август 2017 г. договор между Република Северна Македония и Република България“ и вече е разгледан и отхвърлен от водещата парламентарна Комисия за политическата система, с аргумент, че въпросът е некоректен, пише „Свободен печат”, цитиран от БТА.

Разглеждането на предложението е включено в дневния ред на парламентарното заседание, което ще се проведе на 22 декември, съобщава „Телма”.

Според закона в Северна Македония, за да се свика референдум, трябва да бъдат събрани 150 000 подписа, а Договорът между България и Северна Македония е ратифициран в парламента на Северна Македония през януари 2018 г.

Вече десет дни, след като името на Палевски стана известно, като основен заподозрян за двете убийства, които шокираха Северна Македония, темата продължава да бъде сред водещите в телевизионните студия и изданията в страната, влезе и в полето на политиката и дори църквата.

„Палевски беше близък съратник на режима на ВМРО-ДПМНЕ, подкрепяше публично (Християн) Мицкоски, но и техния коалиционен партньор Левица, а радикалните му възгледи бяха инструмент на ВМРО-ДПМНЕ и техните сателити. Заедно те бяха част от бурните протести с гилотини и коктейли „Молотов” пред парламента срещу френското предложение”, излязоха със съобщение от управляващата СДСМ, задавайки на председателя на опозиционната партия Християн Мицкоски въпрос за какво са разговаряли двамата с Палевски на срещите, които са имали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase