Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Около 85 процента от сръбските граждани смятат, че насилието над жени е личен проблем, каза днес съветникът в сръбското Министерство на културата Гордана Предич, цитирана от белградската агенция Бета.

На конференция за борба срещу насилието над жени вчера Предич посочи, че повечето хора в Сърбия приемат домашното насилие като личен проблем, в който не бива да се намесват.

„Преди да се стигне до фемицид, трябва да съобщим за насилието, а не да го игнорираме“, допълни тя.

Според нея „голям товар“ за жените е „неплатената работа“ и това, че губят двойно повече време от мъжете в изпълнение на битови задачи в дома.

„Икономическата зависимост на жените е проблем. Те прекарват време на официалната си работа и още от два до четири часа всеки ден се занимават с домашни задължения. Тази работа на месечно равнище възлиза на около 546 евро по груби сметки. Заради домашните си задължения жените не могат да се образоват допълнително и да се посветят на себе си“, отбеляза Предич.

Тя допълни, че в селата проблемът е още по-силно изразен. По думите ѝ три от четири жени по селата работят без заплащане.

Конференцията „Ключови предизвикателства пред равенството между половете в Сърбия: борбата против насилието над жени и признаването на неплатената работа“ е част от кампанията „16 дни на активизъм против насилието над жени“, свързана с международния ден за елиминиране на насилието на жени на 25 ноември.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 5 месеца

До Анонимен 60 Онзи е написал комантар N3. Не знам защо изчезна отговорът ми до теб, който качих преди малко.

64

До 54 и 55

преди 5 месеца

Явно не съм разбрала какво точно сте имали предвид. Просто разсъждавах, какво ще е това нещо, което наричат "неплатена работа".

63

Пример от живота

преди 5 месеца

До Анонимен 51 Познавам семейство, в което съпругът беше заболекар и наистина печелеше много. Жена му е инженер по образование, но е работила малко, защото решиха, че ще е по-добре тя да се грижи за дома и детето. Паралелно с това му чистеше кабинета и ходеше да му купува всичко, от което той се нуждаеше за работата си. Той пък й внасяше осигуровки като на помощник. Но след известно време спря да ги внася. Той почина внезапно. Тя тогава беше на 58 г. без да има осигуровки дори за половин пенсия

fallback