Снимка: архив, БГНЕС

Около 85 процента от сръбските граждани смятат, че насилието над жени е личен проблем, каза днес съветникът в сръбското Министерство на културата Гордана Предич, цитирана от белградската агенция Бета.

На конференция за борба срещу насилието над жени вчера Предич посочи, че повечето хора в Сърбия приемат домашното насилие като личен проблем, в който не бива да се намесват.

„Преди да се стигне до фемицид, трябва да съобщим за насилието, а не да го игнорираме“, допълни тя.

Според нея „голям товар“ за жените е „неплатената работа“ и това, че губят двойно повече време от мъжете в изпълнение на битови задачи в дома.

„Икономическата зависимост на жените е проблем. Те прекарват време на официалната си работа и още от два до четири часа всеки ден се занимават с домашни задължения. Тази работа на месечно равнище възлиза на около 546 евро по груби сметки. Заради домашните си задължения жените не могат да се образоват допълнително и да се посветят на себе си“, отбеляза Предич.

Тя допълни, че в селата проблемът е още по-силно изразен. По думите ѝ три от четири жени по селата работят без заплащане.

Конференцията „Ключови предизвикателства пред равенството между половете в Сърбия: борбата против насилието над жени и признаването на неплатената работа“ е част от кампанията „16 дни на активизъм против насилието над жени“, свързана с международния ден за елиминиране на насилието на жени на 25 ноември.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase