Водещата на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, Милена Милотинова, беше сред говорителите на конференцията „Западни Балкани“. По време на форума, организиран от Фондацията за европейска реформа New Direction и със съорганизатори Варшавски институт и Младежка мрежа за европейска демокрация, тя постави на фокус човешките права и свободата на словото.

"Спазването на човешките права е сериозно препятствие пред еврочленството на две от шестте страни-кандидатки от Западните Балкани. В РСМ и Сърбия има драстични нарушения на човешките права", заяви по време на събитието Милотинова. Обосновавайки се, тя даде примери с палежа срещу клуба на местните българи в Битоля и условната присъда на извършителя, както и стрелбата срещу клуб в Охрид, след която няма наказани, както и нападението над Християн Пендиков. По думи на водещата жертвите на престъпления се превръщат в обвиняеми.

По време на конференцията, Милотинова подчерта и че екстрено въведените законови текстове с обратна сила в Закона за партиите и сдруженията, от 17 000 сдружения в РСМ, целенасочено са ударили само двете на местните българи в Битоля и Охрид.

Тя допълни, че в Сърбия се развиват събития по същия сценарий и даде пример с образуваното предварително производство срещу председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

"Ето заради това ЕС настоява за конституционни гаранции за българите в РСМ, а Сърбия трябва да изпълнява законите и Конституцията си, включително и по отношение на правата на българите в Западните покрайнини. Спазването на човешките права е фундамент на ЕС и е основен Копенхагенски критерий, който всички членки са покрили, а страните-кандидати за ЕС няма как да заобиколят, колкото и да се опитват. И само в техните ръце е и стартът на преговорите, и изпълнението на критериите. Защото само това води до членство и е за тези, които наистина го искат, а не само на думи," заяви на конференцията Милена Милотинова.

Журналистът Милена Милотинова е един от най-изявените експерти и наблюдатели на темата за Македония. Автор е на над 10 документални филма, между които и носителите на няколко награди и представени пред публика у нас и в чужбина. Милотинова прави редица документални филми освен за Македония, и за българите от Западните покрайнини и на други теми още в началото на 90-те години. Филмът ѝ „Спасените“ за спасяването на българските евреи е представен при голям интерес и в Израел и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase