Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Гръцката православна архиепископия на Америка разкритикува британския премиер Риши Сунак за това, че е отменил срещата с гръцкия си колега заради коментарите му, с които поиска връщането на Партенонските мрамори от Британския музей, съобщи "Политико".

"Решението на Риши Сунак внезапно да отмени срещата си с Кириакос Мицотакис относно скулптурите на Партенона дълбоко оскърбява гърците по света", написа архиепископ Елпидофорос в X.

"Тези скулптури са образци на нашето общо човешко наследство и тяхното обединение в Атина изпълнява моралната и историческата отговорност на Великобритания", допълни той.

Сунак трябваше да се срещне с Мицотакис на 28 ноември. Но британецът отмени разговорите, след като Мицотакис даде интервю за Би Би Си, в което настоя за връщането на Партенонските мрамори - древните скулптури, които британският лорд Елджин е изнесъл от Гърция през XIX век.

"Изразявам разочарованието си, че британският министър-председател отмени планираната ни среща само няколко часа преди тя да се състои", заяви Мицотакис.

Говорител на гръцкото правителство нарече решението на Сунак да отмени срещата "безпрецедентно" и "неуважително".

Британската Лейбъристка партия се възползва от сагата, като лидерът Киър Стармър обвини Сунак, че се занимава с "дребна политика", тъй като е отменил срещата с Мицотакис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase