Снимка: БГНЕС

Румънското министерство на образованието съобщи, че в пет окръга в източната част на страната училищата ще бъдат затворени заради неблагоприятните метеорологични условия, съобщи Аджерпрес.

Учениците няма да ходят на училище утре в окръзите Браила, Констанца, Кълъраш, Галац и Тулча, където беше обявен червен код за виелици и обилен снеговалеж, информира министерството.

"Предвид неблагоприятните метеорологични условия, които доведоха до затваряне на някои пътища и прекъсване на електроснабдяването в населени места в няколко окръга, с решение на окръжните комитети за извънредни ситуации по искане на окръжните училищни инспекторати и с одобрението на Министерството на образованието в понеделник, 27 ноември, се преустановява учебната дейност с физическо присъствие в доуниверситетските учебни заведения в окръзите Браила, Констанца, Кълъраш, Галац и Тулча", посочва министерството.

По-рано телевизия Диджи 24 съобщи, че учебните занятия във всички училища в източните окръзи Браила, Тулча и Галац са отменени утре заради тежките зимни условия, съобщи телевизия Диджи 24.

Метеоролозите обявиха за днес червен код за виелици и обилен сняг в шест окръга в страната - Браила, Яломица, Бузъу, Кълъраш, Констанца и Тулча. Съборени дървета блокираха движението, а множество населени места останаха без електричество.

Всички национални и окръжни пътища в окръзите Констанца, Тулча, Галац и Браила са затворени, а стотици шофьори останаха блокирани в снега и потърсиха помощ, отбелязва телевизията.

Затворени са и черноморските пристанища. Град Констанца остана без питейна вода заради спад в налягането във всички източници, които снабдяват града.

По-късно беше обявен червен код и за планинските райони на други шест окръга - Брашов, Вълча, Арджеш, Прахова, Дъмбовица и Сибиу, където скоростта на вятъра достига 160 километра в час, съобщи новинарският сайт Зиаре.

Министърът на вътрешните работи Каталин Предою отправи призив да се избягват пътуванията в следващите две денонощия в засегнатите от лошото време райони.

"Специално моля онези, които планират да пътуват през следващите 24-48 часа, да останат на мястото си, ако се намират в район, в окръг, където има въведени кодове и забрани", каза министърът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase