Снимка: БГНЕС

Специалистът в областта на управлението на конфликти и един от най-известните наблюдатели на политическите събития в Западните Балкани Даниел Сървързаяви, че опитът на президента на Сърбия Александър Вучич да контролира сръбската общност в Косово е осъществен главно чрез повече силова политика към косовските сърби – чрез "Сръбска Листа".

Във виртуална лекция, организирана от Асоциацията на независимите интелектуалци "Дистрикт 99" в Босна и Херцеговина, американският експерт каза, че контролът върху косовските сърби се осъществява и чрез сръбските тайни служби и мрежите за организирана престъпност в северната част на населеното предимно с етнически сърби Косово.

„В Косово откритият политически опит на Вучич да контролира сръбското население е направен чрез "Сръбска Листа". Но той също така използва сръбските тайни служби и техните съюзници в организираната престъпност, за да гарантира, че сръбското население, особено на север, ще остане лоялно към Белград, а не към Прищина“, каза американският професор.

Това е доказано от терористичната атака на сръбските паравоенни формирования на 24 септември в село Банска в Звечан, увери той, но въоръженото въстание, чиято основна цел беше анексирането на северната част на косовската територия, беше предотвратено от косовската полиция и силите на НАТО в Косово (КФОР).

„Оттогава Вучич клони все по-силно към Русия и Китай. Той несъмнено се страхува, че Съединените американски щати (САЩ) и Европа ще поискат от него да се извини за бунта от 24 септември и да обещае, че това няма да се повтори”, каза известният американски професор, който от дълго време се занимава с външнополитически анализ. Той подчерта нарастването на интензивността на медийната кампания срещу албанците в Сърбия и използването на медиите от Вучич за подкрепа на неговата все по-автократична роля. Професорът говори и за разрушителната роля на Вучич в Босна и Херцеговина и Черна гора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase