Снимка БГНЕС, архив

Темата за конституционните промени е затворена.

Няма аргумент, който съм чул от вътрешната политическа сцена и от международната общност, който да ни убеди в противното, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред "Сител", цитиран от БГНЕС.

"Що се отнася до конституционните промени при тези условия, които нарекохме български диктат, ВМРО-ДПМНЕ и парламентарната група не го правят, защото са упорити и защото смятаме да пречим на правителството", дпълни той.

Мицкоски оцени като "безумие" тезата, че отхвърлянето на конституционните промени ще блокира на европейския път на Северна Македония.

"България трябва да покаже добра воля, а международната общност, че наистина иска да види Македония като част от себе си след всичко, което направи като верен съюзник на ЕС. Никой не може да ме убеди, че няма как България да прояви добронамереност", каза той.

Мицкоски посочи, че за да има показана добра воля от ЕС, той трябва да се намеси и да накара България да изпълни присъдите на Европейския съд за правата на човека.

„България е държава, която зависи от фондовете на ЕС и в този ред на мисли, никой не може да ме убеди, че ЕС не може да я накара да изпълни решенията на една европейска институция”, посочи Мицкоски.

„България иска 762 граждани, които са част от българската общност в страната и използват българския език като майчин, да станат част от конституцията. Защо го иска? Дали правата им са нарушени, нали има натиск, асимилация. За македонската общност в България има 14 присъди. Чии права са нарушени? Въпросът е дали е истинска европейска ценност да блокирате европейския път заради исторически въпроси. От международната общност казват, че не можели да накарат България да спази присъдите на Европейския съд за правата на човека. Като не можете да накарате една държава-членка да спази решенията на една европейска институция как ще ми гарантирате, че след 6 месеца, година-две, понеже не искам да подпиша протокол в който да призная, че възрожденците били българи, или да призная, че Гоце Делчев е бил българин, или, че Илинденско-преображенското въстание било българско, повторно ще имаме вето”, заяви Мицкоски.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ уточни, че ще настоява за лидерска среща с премиера Димитър Ковачевски, тъй като страната е изправена пред два важни изборни процеса - президентски и парламентарни.

"До изборния процес ни делят по-малко от шест месеца. Това никога не се е случвало досега, не е имало комуникация за това, което правим, защото след няколко месеца от днес предстоят два важни изборни процеса. Няма дори ръководна среща за обсъждане на дати, няма разговори за адаптиране на Изборния кодекс", заяви Мицкоски.

Относно Закона за амнистията Мицкоски повтори, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията за блокиране приемането на закона с всички възможности, които предлага Правилникът за дейността на парламента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase