Снимка: БГНЕС

Сценарият "Велика Сърбия" ще изисква и "зелена светлина" от Русия, защото Москва търси реванш от Запада за огромните си военни загуби в Украйна, а Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители, които в момента работят по процесите в Западните Балкани.

Това заяви Януш Бугайски, журналист и експерт по политическите събития в Западните Балкани пред босненския портал "Истрага". Бугайски коментира терористичната атака срещу косовската полиция на 24 септември в село Банска в Звечан, населено със сръбско мнозинство, където един полицай беше убит, а други двама бяха ранени.

Бугайски смята, че е "много вероятно" терористичната атака срещу Косово да е била тясно координирана с Република Сръбска - сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - и с Русия, като добави, че провокации и актове на насилие могат да бъдат организирани допълнително, за да се отвлече още повече вниманието на Запада.

„Правителството на Милорад Додик в Баня Лука може едновременно да следва дневния ред за отцепване чрез незабавен референдум, оттегляне на всички сръбски служители от босненските държавни институции, създаване на граница с Федерация Босна и Херцеговина, разполагане на въоръжени паравоенни формирования и официалната декларация за независимост“, подчерта той.

Бугайски добави, че провокациите на сръбската страна служат за забавяне и окончателно разрушаване на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз (ЕС), като същевременно разкритикува европейско-американските представители за натиска върху правителството на Косово за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

„Редовните провокации служат за забавяне и в крайна сметка за прекъсване на всякакви преговори с посредничеството на ЕС. Всъщност върху Прищина е възложено задължението да даде възможност за създаване на сръбско „общинско сдружение“, преди преговорите да могат да продължат. С други думи, очаква се да се създаде структура, която ще раздели Косово“, подчерта коментаторът.

Той уточни, че ако военните сили на НАТО в Косово (КФОР) не предприемат мерки за подпомагане на косовската полиция при патрулирането по границата и разоръжаването на всички престъпни и паравоенни формирования в северната част на Косово, населена предимно с етнически сърби, тогава Белград може да реши да преследва целите си с по-интензивно насилие.

„Ако въоръжените сили на Косово не бъдат подсилени в по-голяма и добре оборудвана редовна армия, която може да защити границите на страната и да започне процеса на членство в НАТО, тогава Белград ще продължи безнаказано да изпраща, финансира и въоръжава групи от сръбски паравоенни формирования“, смята Бугайски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase